Nyheter

Obligatorisk matavfallsortering införs i höst

Nyheter Vid kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträde under dagen finns ett förslag till kommunfullmäktige att kommunalförbundet Såm ska följa regeringsbeslutet angående matavfallssortering från nästa år. Politikerna i Vaggeryds kommun förväntas vara i framkant och besluta att inträda i avfallshanteringen redan i höst

Foto Sara Mejving

Enligt ett EU-beslut är det från och med 2024 som inte gör det möjligt längre för fastighetsägaren att betala för att få sitt avfall sorterat. 

Inför ett kommande regeringsbeslut om att det ska vara obligatorisk med matavfallssortering från den 1 januari 2024 föreslår förbundsdirektionen i Såm-kommunerna, som är GGVV-kommunerna, att ta beslut i fullmäktige i frågan. 

Hushåll, som verksamheter, ska från och med nästa år sortera ut matavfall, så kallade biologiskt nedbrytbart köks- och livsmedelsavfall. Lagändringen grundas på ett EU-krav som säger att mat- och restavfall inte längre får blandas utan måste samlas in enskilt. Detta innebär att alla hushåll behöver ha en insamling av matavfall på plats senast den 1 januari 2024 för att uppfylla de nya kraven. 

Såm hanterar insamling av matavfall från småhus via abonnemanget FNI. För att lega upp till lagkravet om matavfallssortering 2024 behöver Såm således införa obligatorisk FNI – fastighetsnära insamling – genom fyrfackskärl för alla småhus senast den  31 december 2023. Detsamma gäller för flerbostadshus och verksamheter där obligatorisk matavfallshantering i separata kärl behöver införas under samma period. Därför krävs beslut i kommunfullmäktige att FNI för småhus samt matavfallssortering för flerbostadshus och verksamheter blir obligatoriskt redan under 2023.

Regeringen har även fattat beslut om förändring i producentansvaret för förpackningar vilket medför att kommunerna från och med den 1 januari 2024 övertar ansvaret för insamling av förpackningar från hushåll. Senast den 31 december 2026 ska förpackningsinsamlingarna ske fastighetsnära i separata fraktioner. Regeringens beslut grundar sig mycket på goda erfarenheter från de kommuner som redan infört FNI, såsom GGVV-kommunerna redan gjort.

Såm avser att påbörjar förändringen med utbyte av de gamla sopkärlen för blandat mat- och restavfall snarast möjligt, detta för att säkerhetskälla att alla abonnenter har FNI med matavfallssortering senast årskiftet. Utbytet av kärl behöver ske successivt i och med att den äldre typen av kärl för blandat mat- och restavfall. Såm påpekar till kommunens politiker att abonnemang med FNI och matavfallssortering är billigare med blandat mat- och restavfall vilket gör att abonnenter inte missgynnas ekonomiskt vid bytet. Hemkompostering fortsätter att vara en tillåten hantering av matavfall så länge komposteringen är kopplad till ett abonnemang med FNI.

I dag tar kommunstyrelsens arbetsutskott ett första beslut gällande förslaget från Såm.

Fotnot: Såm (Samverkan återvinning miljö) ansvarar för renhållningen i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommun sedan år 2018.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Obligatorisk matavfallsortering införs i höst

Så var det slut med den valfriheten också – den valfrihet som förvisso inte varit gratis. Vi som valt att INTE sopsortera har tvingats betala åtskilligt mer i sophanteringsavgift. Men nu försvinner alltså även det alternativet. Nu blir det tvång!
Som vanligt skyller man på EU! Men EU är inte en naturlag! EU var en sammanslutning för frihandel och rörlighet av varor och tjänster. Det är våra politiker som har tillåtit EU att utvecklas till en diktatorisk statsbildning med påtaglig nationsprofil. Det var inte det medborgarna röstade ja till.
Numera rycker man på axlarna och hänvisar till att ”det är ett EU-beslut” som om det är en naturlag som man inte kan göra något åt. Förr vad det ”det är datan” som var ursäkten. Numera heter det istället ”det är EU”. Men det gäller för svenska politiker att visa framfötterna gentemot kollegorna i EU genom att vara först och genom att överimplementera.
Fyrfackskärl för alla småhus senast den 31 december 2023! Jag antar att jag som fastighetsägare kommer att tvingas betala en extra slant för detta detta nya kärl också.
Matavfall i ett fack – men vad skall det vara i de övriga tre facken? Kommer de nya kärlen därefter att ta emot alla sorters avfall? Knappast troligt!
”Såm påpekar till kommunens politiker att abonnemang med FNI och matavfallssortering är billigare med blandat mat- och restavfall vilket gör att abonnenter inte missgynnas ekonomiskt vid bytet”. Men detta betyder väl inget annat än att Såm försökt tvinga sig fram pengavägen, och att det legat någon form av subventionstänkande bakom. Vad kommer att hända när det bara finns en typ av kärl? När valfriheten upphört? Kommer priset att skena då? Vilka skulle de ekonomiska fördelarna med sorteringssystemet vara som gjort att Såm kunnat göra den prisskillnad de tillämpat hittills?
”Hemkompostering fortsätter att vara en tillåten hantering av matavfall så länge komposteringen är kopplad till ett abonnemang med FNI.” Så jag får i nåder fortsätta använda kaffesumpen som jordförbättring – fast bara om jag betalar en anslutningsavgift till FNI! Vilken sagolik generositet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *