Nyheter

Ödebrink: Hög kvalitet i förskola och skola

Nyheter Vi har ställt tre frågor till våra ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige inför valet 2022. I en artikelserie presenterar vi ledamöternas tankar om den viktigaste valfrågan, det kommunala vetot och om fortsatt kandidatur kommande mandatperiod.

Carina Ödebrink (S). Pressbild

Carina Ödebrink (S), ledamot i kommunfullmäktige, svarar; 

Vilken fråga är viktigast för dig i vår kommun?

– Eftersom det är många som vill flytta till vår kommun, vilket är fantastiskt roligt, så tycker jag det är viktigt att vi satsar på en bra förskola och skola av hög kvalitet och i bra lokaler. Här måste vi politiker samla ihop oss för att ta fram långsiktiga lösningar. 

Det finns de som ifrågasätter det kommunala självstyret, till exempel veto när det gäller vindkraft, vad tycker du om det?

– Det kommunala självstyret är en av grundstenarna i det demokratiska styret som vi har. När det gäller kommunalt veto så finns det ju områden där kommunen har möjligheter till veto medan det på andra områden inte är så, exempelvis försvaret eller infrastrukturfrågor. Jag tycker kommunen ska ha veto när det gäller exempelvis skoletableringar eller andra frågor inom välfärden. När det gäller kommunalt veto när det gäller vindkraft så tillsatte regeringen en utredning som föreslår att det kommunala vetot som idag gör det svårt för företagen byts ut mot ett så kallat lokaliseringsbesked. Förslaget är nu ute på remiss och vad som slutligen blir regeringens förslag är oklart i nuläget. Jag tycker att om vi ska ställa om och ta oss an klimatutmaningarna och vara världens första fossilfria välfärdsland så måste vi få in mer miljövänlig energi i form av bland annat vind, vatten och sol. Det är viktigt att kommunerna har ett inflytande i planprocessen men att vi också med kraft kan ställa om eftersom detta är en av vår planets ödesfråga här och nu men också för framtida generationer.

Kommer du att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Inga kommentarer i nuläget.

I kommunfullmäktige har under den här mandatperioden följande partier haft antalet mandat: 

Moderaterna 7 mandat
Centerpartiet 5 mandat
Liberalerna 3 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Miljöpartiet 1 mandat
Socialdemokraterna 11 mandat
Vänsterpartiet 1 mandat
Empartiet 2 mandat
Sverigedemokraterna 6 mandat

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid riksdagen. Ledamöter utses vid val vart fjärde år när du som är röstberättigad röstar i kommunalvalet.

Antalet ledamöter är 41 samt 27 ersättare. Kommunfullmäktige beslutar bland annat om budget och ekonomiska långtidsplaner, skatter, avgifter, årsredovisning, köp och försäljning av fast egendom, de utser även ledamöter i styrelser och nämnder och beslutar om inriktningsmål för nämndernas verksamhet.

Under mandatperioden 2018-2021 råder ett majoritetsstyre i Vaggeryds kommun. En ”femklöver” bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, har enats om en politisk plattform och har genom en så kallad teknisk valsamverkan majoritet i alla nämnder.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Ödebrink: Hög kvalitet i förskola och skola

Man måste göra något åt skolan också.
Anställa mer personal som ska hinna hjälpa elever att
få godkänt i många ämnen speciellt i matematik.

Man kanske ska göra något åt dagens förskola också, sjukfrånvaron är en signal på att saker inte fungerar.
När förskollärare utbildar sig och sedan inte kan göra det dom utbildat sig till på grund av att de inte hinner se alla barn.
Chefer som inte bryr sig, eller har koll på läget. Utan man har bara ett uppdrag, att kolla så siffrorna inte sticker och hålls låga. Det är vare en bra arbetsmiljö eller hållbart.
Man ska hålla till pensionen och människor ska inte vara en bytesvara.
Då är något fel.

Inte lätt att hinna allt på en arbetsdag. När det saknas anställda barnskötare i varje arbetslag. Chansen är större att alla barn hinner bli sedda och får den utveckling de ska ha. Bra arbetsmiljö kanske kostar en slant men satsa på små barn så blir inte bekymren så stora när barnen blir större. Är S beredd att ta beslut om fast anställda barnskötare?

Kul att förskolelärare Ödebrink vill satsa på en bra förskola. Det är många som vill. Till exempel så är det cirka 200 kommuner i landet som har anställt barnskötare i varje arbetslag. Det tycker jag att Vaggeryds kommun också ska göra. Bra förskola innehåller båda yrkesgrupperna. Det finns gott om utbildade barnskötare i Vaggeryd. Det utbildas en kull varje år som ivrigt väntar på att få en fast anställning efter sin utbildning. När kommer det beslutet? Långbänk?

Lätt att se att Carina har suttit i riksdagen ett tag. Om man inte kunde det innan lär man sig att slingra sig undan obehagliga frågor genom att använda sig av floskler och dimridåer. Ett sådant är frågan om man skall använda sig av det kommunala vetot mot vindkraft. Frågan är om en del kommuninvånare skall betala det högsta priset man kan betala genom att få sin livsmiljö förstörd för all framtid. Svara ja eller nej till detta.
Sverige är redan helt energifritt när det gäller energi. Frågan är om vi skall upplåta vår natur för att andra länder skall bli fossilfria. Skulle våra politiker själva kunna tänka sig att få en vindkraftspark utanför knuten ? Knappast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *