Nyheter

Oeniga om hur natur- och miljörådet tillsätts

Nyheter Likt när ärendet var i kommunstyrelsen blev det en oenighet vid gårdagskvällens kommunfullmäktige. ”Man ska inte utse rådets representer själva, hur skulle rådet vara om det bara var jägare eller bara naturskyddsföreningen som var representerade”

Arkivbild

Fram till 2019 låg ansvaret på att sammankalla och administrera rådet på miljö- och byggnämnden. Den 1 januari 2019 övergick ansvaret till kommunstyrelsen. Den tidigare arbetsordningen för rådet blev vid övergången inaktuell varvid ett reglemente nu tagis fram. Deltagande föreningar har haft möjligheter att lämna synpunkter, dock har enbart Vaggeryds skid- och orienteringsklubb inkommit med yttrande där man skriver att de inte har något att erinra om förslaget. I kommunstyrelsen föreslog Anna-Karin Slunge (S) att reglementet skulle återremitteras på grund av att skrivningen under paragraf 5 ”Sammansättning; att de politiska ledamöterna avgör vilka föreningar som ges möjlighet att vara representerad i rådet”.

Vid gårdagens kommunfullmäktige förde Anna-Karin Slunge (S) fram samma önskan.

– I natur- och miljörådet är det ett helt annat sätt att utse vilka som ska vara med i rådet, likt de övriga råden. Jag yrkar på ett tilläggsförslag att man inte ska utse rådets representater själva. Hur blir det rådet om det bara finns jägare med eller om bara representanter från naturskyddsföreningen?

Votering begärdes. Att behålla det som kommunstyrelsens föreslog röstade alla i (KD), (M), merparten i (C), en ledamot i (L) och merparten av (SD).

Röstade för en återremiss gjorde; en ledamot i (L), en ledamot i (C), (EMP), (V), (MP) och (S).

Avstod från röstning gjorde Magnus Thelin (L), Jan-Olof Svedberg (SD), Camilla Ohlsson (KD), Niklas Oskarsson (SD). Röstade på annat vis, än tidigare votering i kommunstyrelsen, gjorde Magnus Thelin (L), Jan-Olof Svedberg (SD).

Fullmäktige beslutade att följa kommunstyrelsens förslag på reglementet natur- och miljörådet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *