Nyheter

Offensiv budget blev beslutet inför kommande år

Nyheter Jörgen Hansson, ekonomichef, föredrog budgeten inför 2023 med plan 2024 och 2025 inför kommunfullmäktiges ledamöter. Bland annat nämndes mål som ny räddningsstation, planfria korsningar, driften av idrottsplatser och Hjortsjöskolan. Totalt 232 miljoner i budgeten inför kommande år. – Det är inga politiskt riktade pengar, menar Jörgen (C)

Jörgen Hansson, kommunens ekonomichef: 

– Det som har tillkommit förändringar genom att man tillskjuter en miljon kronor till föreningsägda anläggningar och idrottsplatser. 

– Förväntad utveckling, vi tror på tillväxt, och att vi blir 200 fler invånare. Vi passerar 15 000 nästa år. Vi blir fler äldre, som behöver vård- och omsorg, och vi kommer också bli fler yngre så skolor behövs. Riskanalysen går vi igenom och är mycket viktig. Vi har flaggat för lågkonjunktur och från och med nästa år kan det ställa till det för oss i kommunen, inflation, orolighet i världen, Riksbanken höjde styrräntan och vi får leva med en prisökning även nästa år. Det är samlade deklarationer som genererar våra skatteintäkter. Växer vi och har 15 000 invånare och får in ett skatteunderlag på 3 464 000 000 kronor. 

– Politiken vill att vi jobbar smartare. Bestämt att de ska kopplas till nämnderna och där man nu ska redovisa idéer och funderingar kring sina ansvarsområden. Det är budgetberedningen som får lyssna och ta till sig. 

De fyra målen som majoriteten har lagt ut är:
Räddningstjänsten ska ta fram  lokaliseringsstudie för ny station
Hjortsjöskolan
Planfria järnvägskorsningar
Driften av Movalla IP och Vaggeryds IP

232 miljoner i budgeten inför nästa år. 161 miljoner ligger i plan för 2024. 2025 har vi ett minus 35 miljoner kronor med elektrifieringen som den största post som kostar 160 miljoner för oss. 

För hela mandatperioden: Tekniska nämnden 8 miljoner  i oförutsedda investeringsutgifter, fastigheter (reinvesteringar) 36 miljoner. Skolor 178 miljoner kronor, där mesta går till grundskola och förskola. Förskolan i Hok, Nyckelpigan, Hjortsjöskolans mellanstadiet, Fågelfors skola, Hoks skola, Nyckelpigans förskola, Sörgårdsskolan finns pengar budgeterade till under mandatperioden. 

Övriga investeringar; Gång- och cykelväg till Linneryd, Idrottsplatserna, Vaggeryds simhall. 

Debatten startar i kommunfullmäktige: 

Gert Jonsson (M); 
– Vi lägger ett budgetförslag för 2023 och en planering för 2024 och 2025. Det är en offensiv budget och vi är en växande kommun. Ekonomin har varit väldigt kraftfull. Vi har en stark arbetsmarknad. Vi har en befolkningsutveckling som stiger. Det ger oss goda förutsättningar, energi och ekonomiska, i att lägga en offensiv budget. Vi ser också en stigande kostnadsutveckling i en orolig värld. Jag vill flagga för om vi har procenthöjning bland lönerna. M och S budgetförslag fortsätter att jobba för en långsam och hållbar ekonomi. Vi har överskottsmålen för tre procent. Vi ska på allvar, förändra fastighetsavdelningen och jobba undan underhållsskulder. Det är stora investeringar i skolan och simhall. 

Thomas Axelsson (KD);
– Vi är en tillväxtkommun, det är vi väldigt stolta över. Detta förpliktar oss att vi ska vara offensiva och aktiva i vår budget. Vi har en stor inflyttning. Många vill bo och arbeta i vår kommun. Den budgeten som nya majoriteten lagt ställer vi till stora delar oss bakom. Vi har inom KD och C gått igenom förutsättningar på nytt och vi kan se att vi kan göra vissa tillägg. Ekonomin är god. Resultatet är extremt god med ett resultat på 140 miljoner. Det här ger oss ett utrymme med drift och investeringar. Målet var budgeterat och vi hamnar på 10 procent i mål. Vi kommer att lägga specifika motioner och förslag.

– Kultur- och fritidsnämnden, det som sker runt Fenix 2. Det ska vara en kulturarena för kommunen. Kvalitetshöjande åtgärder då det varit överhörning i lokalerna. Movalla vill vi också satsa på. Vi vill bygga en konstgräsplan i Skillingaryd. Solcellsanläggning är en bra investering som vi vill göra på Movalla. Vi vill tidigarelägga förskola i Hok. Fastighetsunderhållet vill vi satsa på. Det finns en post som är reinvesteringar och vi vill höja det från 12 miljoner till 20 miljoner kronor och det ska vara planerade åtgärder. Samhällsbyggnad måste vi satsa på. Vi ser stort behov av att satsa på samhällsutveckling. En tjänst för att utöka planarbetet samt även en landsbygdsutvecklare. 

Kenth Williamsson (S);
– Det var en spännande inledning med ytterligare ett budgetförslag som skiljer sig från det ni lämnade i juni i år. Vi, S och M, har lagt en vässad budget. 

Gert Jonsson (M);
– Jag yrkar avslag på KD och C:s budget. Vi ser inte hur vi ska betala det här. 

Jan-Olof Svedberg (SD); 
– I min värld är målet för lågt.

Jörgen Johansson (C); 
– Först yrkar jag bifall till KD och C:s förslag. Vi är inte emot planfria korsningar. Men jag har sagt att man inte ska snåla med planfria korsningar och inte dela av samhällen. De här planfria korsningar delar av och stänger ut landsbygden. Landsbygdens tillgänglighet krymper när samhället växer. Vi konstruerar vägar så att landsbygden får länge att ta sig in till våra centrala orter. Man satte likhetstecken med besparing, nu är det en effektivisering istället, när man sitter på andra sidan. Offensiv budget? Ja, man har fördelat de här pengarna för att täcka kostnadsökningar för kultur- och fritidsnämnden. Man täcker de ökade kostnaderna, men vad är satsningen för kultur och fritid och våra idrottsplatser. Vi måste allvarligt betala underhållsskulden, det har vi pratat om länge i C. Nu kanske det blir något, grattis att poletten har trillat ner för moderaterna? Det S och M gör är inga politiskt riktade pengar och satsningar. 

Thomas Axelsson (KD); 
–Vi har inte sagt något om avsättningar till pensionspengarna eller infrastrukturen.

Marijo Corkovic (S);
– KD och C var åtta år som ledare. Snälla ta ansvaret och skyll inte på Moderaterna. Bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Kenth Williamsson (S);
– 25 miljoner för pensionskostnader. Vad får ni andra pengarna till era satsningar om ni är med på de planfria korsningarna? 

Gert Jonsson (M);
– Resultatbudget och finansieringsbudget. Det är mycket vi vill göra, men hur ska vi göra det? Ska vi höja skatten, sänka resultaten. 

Atcha Adinda (L); 
– Vi har ingen egen budget. Både S och M är bra budget. Det som jag saknar är lågstadiesatsningen. Den hade varit jättebra och där hade vi behövt göra en insats. KD och C har en bra idé när det gäller konstgräs. Vaggeryds konstgräsplan behöver avlastas. 

Thomas Axelsson (KD); 
– Det var vi som lämnade förslag på konstgräsplan i Skillingaryd. 

Kenth Williamsson (S); 
– Både investering och drift på konstgräsplanen ska utredas. Jag får inte ekvationen att gå ihop. 

Två förslag fanns. S och M samt KD och C:s budget. 

Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) fann att S och M-budget vann och KD samt C reserverade sig mot beslutet. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *