Nyheter

Ökad kommunal insats

Nyheter Södra vätterbygdens samordningsförbund har önskat ökat anslag vilket nu kommunen sagt ja till

Arkivfoto

– Vi kan tänka oss att åka vår insats från 120 000 kronor till 145 000 kronor per år. Då kan förbundet göra mer insatser. Men vi har varit tydliga med att samordningsförbundet utgår från Jönköping och vi vill att de kommer till gagn även i vår kommun, alla insatser behöver inte placeras i Jönköping, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

– Man ökar budgeten kraftigt och det innebär också att fler som befinner sig utanför verksamheten kan komma in på arbetsmarknaden. Det är en liten kostnad för en bra verksamhet. Det känns som en bra och positiv satsning och sedan är det viktigt att det faller ut i andra kommuner än just Jönköping, menar Kenth Williamsson (S) oppositionsråd.

Enligt lagstiftningen gäller en fast fördelning av förbundets budget mellan stat (50%), region (25%) och kommuner (25%). Alla parter behöver därför vara enade. Nästan samtliga parter, förutom Jönköpings kommun som skulle återkomma med besked, ställde sig vid medlemsrådet i Vrigstad tidigare i vintras positiva till en ökad budget i förbundet.

Under 2020 betalar staten genom Försäkringskassan 3,6 miljoner, region Jönköping 1,8, Jönköpings kommun 1,4, Vaggeryds kommun 145 000 kronor och Habo kommun 128 000 kronor till Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Samordningsförbundets uppgift är i första hand att verka för att medborgaren ska få stöd och rehabilitering som ger den möjlighet att försörja sig själva. Nya ökade budgeten går i lås om samtliga parter är överens. Nu har Vaggeryds kommun lämnat sitt godkännande med ökningen på 20%.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *