Debatt

Ole debatterar Vaggeryds Vindbrukspark

Ole debatterar Vaggeryds Vindbrukspark

Debatt Ole Westergaard från Uljeshult var en av dem som gjorde sin stämma hörd vid förra veckans vindbruksmöte i Vaggeryd.

Här redovisar han sina synpunkter i ett inlägg riktat till  BayWa och andra intressenter i Vaggeryds Vindbrukspark.

”Frågor och synpunkter på den planerade vindbruksparken i Vaggeryd

Närmsta avstånd till bostad är 600 meter, och många bostäder inom området ligger inom 1 000 meter från ett kraftverk. I Sverige, t.ex. i Kristianstad-området finns det vindkraftanläggningar med större avstånd till bostäder och med stora bullerproblem för invånarna.
I många länder, t.ex. England, USA, Canada, Tyskland finns det rekommendationer och regelverk, som opererar med avstånd (setback distance) mellan 2.000 och 10.000 meter. I länder med mycket vindkraft erfarenhet finns det även fler och fler som menar på, att så här stora vindkraftverk enbart skall finnas på havet.
Hur kommer det sig att man i denna vindbrukspark vill gå så nära bostäder, invånare och turister?
I samrådsunderlaget påstås det, att fastighetsvärdet inte påverkas av vindkraftverk. Synpunkten är väldigt ytligt dokumenterad och bygger bl.a. på en amerikansk studie där man tittade på 25.000 fastigheter inom cirka 8 km från vindbruksanläggningar.
Det är logiskt att det är närbelägna bostäder som tappar värde. D.v.s. bostäder inom 500 – 2.000 meters avstånd. En undersökning av konsekvenserna för dessa bostäder bör tas fram innan beslut fattas, och om en sådan undersökning visar på en värdeminskning bör ägarna kompenseras.
Fotomontagen är snygg, men alla fotos är på stort avstånd av vindkraftverk. Även fotot från Starrike, som går närmast ett verk har ett avstånd som är större än 1.000 meter.
Hur kommer det sig att man inte visar den verklighet, som många invånare i området kommer att uppleva – att de får en byggnation hög som Turning Torso på krönet i närheten?
Man kan undra, varför de 60 markägarna inte träder fram i offentligheten. Det skulle vara ett minsta krav, att de, som kommer att tjäna stora pengar på att hyra ut mark för vindbruksparken, visar på vem de är gentemot de många flera människor i området, som kommer att leva med denna vindbrukspark.
Samtidigt borde de 60 markägarna berätta öppet för alla, vad det är för beloppsmässiga storleksordningar som BayWa har visat på.
Som det framgår av samrådet i tisdags har BayWa arbetat med projektet under en period på åtminstone 3 år. I det perspektivet är det anmärkningsvärt att invånarna i området bara fick 15 dagar från publiceringen av samrådsunderlaget den 21 mars till samrådet den 5 april. Och att de sammanlagt bara har till 1 maj för undersökningar och ytterligare frågor.
Hur kommer det sig, att det förberedande arbete, som kommer att vara 6-7 år, bara lämnar invånarna i området 5 veckor?

10 april 2016

Ole Westergaard, Uljeshult Skogslund, 56892 Skillingaryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *