Nyheter

Omorganisationen blev succé

Nyheter I veckan var det oxragu på matsedeln på restaurang Linnéa på Furugården i Vaggeryd. Vi var där och provsmakade och träffade nöjda lunchgäster som instämde "Fantastisk god mat".

Salladsbordet vid restaurang Linnéa på Furugården  [1/9]

Eva Ohlsson och Ove Gräsman  [2/9]

Gösta Åberg och Kjell Bergkvist äter lunch varje dag tillsammans med...  [3/9]

...Börje Svensson som berättar att maten har blivit mycket god på Furugården  [4/9]

Eva och Ove kommer från två helt olika matkulturer och jobbar nu tillsammans i tillagningsköket på Furugården  [5/9]

Oxragu  [6/9]

Efterätt  [7/9]

Att de trivs och har roligt tillsammans behöver inte tilläggas  [8/9]

Sallad  [9/9]

Vi träffar Eva Ohlsson och Ove Gräsman, som kommer från två helt olika matkulturer, när vi är och proväter dagens lunch på Furugården i Vaggeryd. Idag distribuerar tillagningsköket mat till Furugårdens avdelningar, Sörgården, dagliga verksamheten vid Fabriken och Knuten. Totalt lagas det mat till  280 lunchgäster varje dag.

– Vi började laga mat från grunden i november förra året här i Vaggeryd. Nu har vi ett produktionskök efter några smärre justeringar på inventariet. Det var egentligen en slump att jag började jobba här. I och med att tillagningen skulle ske här, blev jag intresserad, då det är svårt att vara i ett mottagningskök när man är kock, man vill så mycket mer, berättar Ove.

– Jag sökte egentligen tjänst på Sörgården, men jag ville laga maten och då blev Furugården min arbetsplats, inflikar Eva.

Ove Gräsman, tidigare kock och ägare till Spis, berättar att när råvarorna köps in och maten lagas från grunden så kommer kvalitén automatiskt. Det är det där lilla extra som sätter smaken, både för mun och öga.

– Tidigare var det en tom matsal här, idag har vi öppet även för allmänheten och vi märker när det är färsmat (pannbiffen mest populär) och raggmunk och fläsk, så kommer det många utifrån och äter, berättar Eva.

De boende på Furugården lämnar ett mycket bra betyg på maten. Vad är er kommentar om att gästerna är så nöjda.

– Om man lagat mat i 40 år vet man knepen. Här är det fisk minst två gånger i veckan och vi handlar närproducerat, grönsaker från Värnamo och kött från Häradsköp. Vi lagar allt från grunden, säger Ove.

I köket finns 8,5 tjänster och här lagas frukost, där brödet bakas på Furugården, lunch och middag för de 280 på äldre- och daglig verksamhet samt 30 – 50 personer som kommer ”utifrån”.

Oves favoritmat är gåslever och sjötunga och Eva är raggmunkfantast. Att duon trivs med varandra och sitt jobb går inte att ta miste på och vid frågan vad som är det bästa med jobbet kom svaren snabbt.

– Mycket tacksamt jobb. Roligt att se de äldre komma ner och äta i matsalen och att de är nöjda. Jag får lära mig nya saker varje dag och här ska maten lagas långsamt, vilket jag, från min tidigare arbetsplats, inte var van vid, berättar Eva.

– Det som är roligt här är att vi har lyft maten och fått ett bra rykte. Eftersom jag kommer från en annan matkultur trodde jag knappt det här var möjligt. Men nu är det stor skillnad från tidigare och jag är nöjd med förändringen. Både svenskt, ekologiskt och närproducerade livsmedel är det stor efterfrågan på, men vi försöker i möjligaste mån och så långt det är möjligt att använda oss av de bästa råvarorna,  avslutar Ove.

– Nyheten här på restaurang Linnéa på Furugården är att matgäster ska ha möjlighet att få köpa ett glas vin till maten och snart ska vi kunna erbjuda även det. Tillståndet ligger nu hos kommunen för, avslutar Ove Gräsman.

– Idag var det god mat säger Svea Ljung.

Vid ett herrbord sitter Gösta Åberg, Kjell Bergkvist och Börje Svensson. De är stammisar här under lunchen och är mycket nöjd med maten.

– Jag hade matlåda från Stockholm innan. Det var sådär. Det gick väl och äta det också, men nu är det skillnad här på Furugården, säger Kjell Bergkvist som inte bor på Furugården utan har egen lägenhet vid Framgången.

– Det är kocken på Spis som är här nu och han tillsammans med Eva gör riktigt god mat. Det kanske är samma råvaror som tidigare, men ack så gott det är nu. Vilken skillnad. Man ser fram emot lunchen här varje dag, säger Börje Svensson som tillägger att kamraterna, tillsammans med han själv, sitter i minst en timma under lunchen där man även går igenom dagliga händelser i Vaggeryd.

– Vi brukar ha med oss Inger också här vid bordet, men hon får bara hjälp att komma hit fyra dagar i veckan, vilket är väldigt tråkigt. Idag missade hon den här goda oxragun, avslutar Kjell.

Under tisdagens besök bjöds det på ragu av svensk oxfransyska i gräddsky, paprika och nykokt potatis. Till dessert bjöds det på inlagda persikor med lösvispad grädde och kaffe. Eva och Ove med personal får högsta betyg för den fantastiskt goda lunchen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *