Nyheter

Öppnar för tidningsläsning i ungdomslokal

Nyheter ”Unga i centrum”, eller i folkmun UC, öppnar för tidningsläsning ett par timmar två dagar i veckan. Vi fanns plats på premiärdagen

Andreas och Mia hälsar alla lediga välkomna till nya mötesplatsen

Två timmar två dagar i veckan finns möjlighet att besöka Postens gamla lokaler i centrala Vaggeryd. Här har biblioteket, tillsammans med ungdomsledarna, öppnat möjligheten att få sitta ner en stund och läsa tidskrifter.

– Vaggeryds bibliotek ligger för långt från centrum och det är många äldre som inte kan ta sig till biblioteket eller kanske drar sig för ett besök där då biblioteket ligger inne på skolan. Det har funnits önskemål från pensionärsförening om ett centralt bibliotek och tidningsläsning. Vi har en jättefin och ny lokal som kan nyttjas mer och då föddes idén om ett samarbete, säger Andreas Ljung, fritidsledare i Vaggeryds kommun. 

Mia Olausson berättar vidare att; ”Alla som är lediga på förmiddagen är välkomna hit och vi vill gärna ha generationsmöten, det kan handla om föräldralediga, pensionärer, ungdomar, personer som är sjukskrivna. En bra och central mötesplats för alla helt enkelt”.

I de fina ljusa och rymliga lokalerna är det numera långt ifrån paket, brev och postburar. Här finns ett tyst rum, där man kan få sitta ifred och läsa, musikrum, biosalong, dansrum, kontor och ett stort gemenskapsrum där tidningsstället står och vi från redaktionen undrar förstås vad som finns att tillgå.

– Vi har paddor också så man kan läsa Skillingaryd.nu och sen har vi dagstidningar och tidskrifter i pappersform. Framför allt är syftet att man ska kunna träffas vid en mötesplats och här är det inte bara en ungdomsgård. Kulturskolan kommer att vara här och ha dansundervisning och vi ska se till att sagostunder arrangeras för de minsta barnen. Vi har schackspel. Tillsammans med SPF och Vuxenskolan kommer vi att ha datautbildning här under några lördagar där ungdomarna ser till att de äldre får datavana och kan exempelvis betala räkningar via nätet. De äldre blir yngre idag och många känner sig digitalt utanför, menar Andreas och Mia.

Politikerna har fått motion från (L) om att flytta in biblioteket till centrala delarna av Vaggeryd och både Mia och Andreas nickar instämmande.

– Jo, jag tycker att biblioteket kan vara i Coops gamla lokaler, det hade varit perfekt, konstaterar Andreas samtidigt som Mia fyller i att det finns ett litet urval redan nu på ungdomsgården av böcker som man kan låna.

Vad är det bästa med att jobba i en mötesplats där både unga och äldre kan mötas bland böcker och kultur?

– Träffa alla det är absolut det roligaste och alla dessa olika frågor man får varje dag. Det är verkligen blandat. Alla åldrar, barn till äldre, boktips och datahjälp, menar Mia Olausson från biblioteket. 

– Omväxlingen är det bästa och att jobba med ungdomar där man får vara en viktig vuxen och inte bara en lekledare, bredden på det man kan hjälpa till med är fantastiskt, avrundar Andreas Ljung.

Ljusa, fina och öppna lokaler finns i Postens gamla hus. Idag var det premiäröppning för tidningsläsning för daglediga.

Taggar

Dela


1 reaktion på Öppnar för tidningsläsning i ungdomslokal

Snabbt agerande efter önskemål om biblioteksfilial i centrum. Tack från mig som var Var med på dialogmötet på Fenix
Ann-Christin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *