Nyheter

Optimistiska bönder

Nyheter I dag presenterades 2018 års Lantbruksbarometer. Barometern avslöjade bland annat att regionens lantbrukare har en positiv syn när det gäller lönsamheten för deras verksamheter.

Lantbruksbarometern visar att traktens lantbrukare i huvudsak är nöjda och är optimistiska inför framtiden.

En bidragande orsak till optimismen kan man utläsa i rapporten och det är att lönsamhetsindex är högt i hela landet, nämligen 56.
För  riket i snitt hamnar siffran på fem.
Barometern visar vidare att detta är den del av landet där lantbrukarna gjort de flesta investeringarna under 2017.

Även inför nästa år så ser lantbrukarna positivt på framtiden.
bakom Lantbruksbarometern står LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.
Undersökningen visar att Nästan en fjärdedel av de tillfrågade upplevde att de har tillräckligt god lönsamhet för att täcka alla löpande utgifter inklusive en lön samt framtida investeringar.

På frågan om det planeras några större investeringar inom de närmaste 12 månaderna så svarade 12 procent att de planerar att investera i byggnader, exklusive djurstallar, 14 procent att de planerar investeringar i djurstallar. En ökning med 4 procentenheter än vad de svarade förra året och 19 procent att de ska fortsätta investera i maskiner, samma siffra som i fjol med då blev utfallet 40 procent. Lika många som i fjol, 27 procent, planerar för att öka mjölkproduktionen de kommande tre åren och 33 procent vill öka nötköttsproduktionen, en ökning med 3 procentenheter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *