Nyheter

Oskarsson: Vi ska spendera pengar på det som ger värde

Nyheter Vi har ställt tre frågor till våra ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige inför valet 2022. I en artikelserie presenterar vi ledamöternas tankar om den viktigaste valfrågan, det kommunala vetot och om fortsatt kandidatur kommande mandatperiod.

Mats Oskarsson (M)

Mats Oskarsson (M), kommunfullmäktiges ordförande, svarar; 

Vilken fråga är viktigast för dig i vår kommun?

– Att fortsätta arbetet med ha en ekonomi i balans, där vi spenderar pengar på det som ger värde för medborgarna.

Det finns de som ifrågasätter det kommunala självstyret, till exempel veto när det gäller vindkraft, vad tycker du om det?

– Det kommunala vetot är mycket viktigt att behålla.

Kommer du att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Ja.

I kommunfullmäktige har under den här mandatperioden följande partier haft antalet mandat: 

Moderaterna 7 mandat
Centerpartiet 5 mandat
Liberalerna 3 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Miljöpartiet 1 mandat
Socialdemokraterna 11 mandat
Vänsterpartiet 1 mandat
Empartiet 2 mandat
Sverigedemokraterna 6 mandat

Taggar

Dela


6 reaktioner på Oskarsson: Vi ska spendera pengar på det som ger värde

Mats, nej vi bör inte fortsätta att subventionera teaterföreställningar och Miliseum. Subventionera är något i grunden som är dåligt om det verkligen inte gagnar medborgare.
Enligt min mening ska både stat och kommun endast ha åtagande som är ett måste och där verksamheter verkligen gör nytta för medborgaren och detta håller på att balla ur totalt framför allt på myndighetsnivå, vi skapar oss utgifter vi inte bett om eller har nytta av för att skapa konstgjord sysselsättning och eventuellt väljarstöd utan märkbara resultat.
Alltså en onödig utgift.
Såklart ska vi ha grundpelarna som skola, vård, omsorg, räddningstjänst, hela vägar/skottade vägar, trevlig miljö utmed vägar/ink belysning.
Jag tror inte folk i allmänhet vill ha onödigt högt skattetryck för något majoriteten inte brukar.
Om det är tillräckligt hög efterfrågan på nöje, skapar marknaden det.
Vi har ju ändå E4 nära till just Jönköping, där både aktiviteter finns samt sjukhus/polisstation.

Monica, jag tror du hittar svar ovan.
Gunnel, varför skulle dessa behöva någon hjälp? Deltar de i samhället, försörjer sig själva och bidrar till det allmänna, så förstår jag inte vad problemet är.
Att M skulle vara hårda känner jag inte igen. Däremot tycker jag inte att vi ska göra om det som gjordes 2015, det vill säga öppna gränserna utan att fundera på konsekvenserna.
Vi ska naturligtvis ta emot vår del av flyktingar, ge dem asyl och en möjlighet att starta ett nytt liv här. Vi ska ställa samma krav på dem, som vi gör på dem som är födda här. Alla ska ha samma möjligheter att utvecklas, utbildas och verka här, oavsett om du är röd, gul, vit eller svart. Faktum är att det är en förutsättning för integration, självförtroende och välmående att känna att man är en del av samhället. Det är essensen i arbetslinjen.

M-Karin, det ligger naturligtvis i betraktarens ögen vad som är värdehöjande för medborgaren.
För min del är det viktiga att vi spenderar pengar på de grundläggande ansvarsområden som kommunen har. Skolan, vården och omsorgen är sådana. Där ska vi fortsätta att höja kvaliteten. Vi har de senaste åren satsat på att få till tillagningskök i de kommunala verksamheterna, för att ta ett exempel. Detta ska slutföras så att alla inom skolan och omsorgen får del av den höjningen av standard.
Vi ska se till att komma ifatt med permanenta skolor. Det tar tid, mest beroende på att detaljplaner tar tid att få fram. Viljan finns, men demokratin måste få ta sin tid.
Vägar, gång- och cykelvägar måste också byggas och underhållas.
Vad gör vi då i dag, som inte riktigt gagnar medborgaren generellt?
Vi gör många saker som görs av tradition, mer eller mindre. Jag skulle vilja att varje nämnd får en genomgång av var pengarna tar vägen. Kommunen fyller 50 år, det är dags att se över vad som är bra och vad som inte ligger i kommunens åtaganden. Ska vi fortsätta att subventionera teaterföreställningar? Ska vi fortsätta att ha samma engagemang i Miliseum? Var går gränsen för vad som är ens personliga ansvar? Vi betalar stora pengar för kollektivtrafiken. Nu med halvtimmestrafik med bussar norr och söderut. Plus ett antal tågavgångar, där väldigt många har 3-4 passagerare ombord. Är det vettig hushållning med pengar och naturresurser?

Räknas nyinkomna exempelvis afghaner som nu lärt sig svenska och har jobb? De börjar leverera skattepengar nu eller ska de skickas ut? Moderaterna är benägna att ta till lite väl hårda tag tillsammans med SD.

Vad är det som ger värde för medborgarna ?
Vad tycker Oskarsson att det är? Viktigt att få veta, tror att det skiljer mycket på vad man tycker är av värde. Många känner sig värdelösa. Tänker man göra något av värde för dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *