Nyheter

”Ovanligt stökigt läge”

Nyheter Bankrådgivare fanns på plats under morgonens digitala frukostmöte för att berätta om kommunen, och världens, läge ur ekonomisk synvinkel

Olof Manner

Seniorrådgivaren på Swedbank, Olof Manner, var först ut;

– Det är ett ovanligt stökigt läge. Makroekonomisk kris. För att det inte skulle sprida sig så har världens centralbanker pumpat in pengar så finansmarknaden har klarat sig bra. När vi ser på ekonomin så störtdök den från april. Men från maj har siffrorna börjat att öka igen. Vi ser det i bland annat detaljhandeln som börjat komma tillbaka. Ekonomin har börjat vända upp, både i Sverige och världen. Andra kvartalet blev det naturligtvis en katastrof. Allt föll som en sten. Tillväxten för året kanske hamnar på minus 5 procent. I takt med att prognosmakarna kommer med nya giver och alla ser mer positivt ut ju senare man kommer. Smittan tycks komma tillbaka och fått ny energi. Andra smittvågen är på väg och det kan ställa till det framöver. Smittan ökar i Spanien, Storbritannien och Frankrike. Det som skiljer nu är att det framför allt är fler yngre. Sjukvården lindras men innebär nya reserestriktioner. Vi har fått en budget från Magdalena med 100 miljoner och det är väldigt mycket pengar. Först var det en hagelbössa, alla fick lite grann… Statsfinanserna överraskade positivt under sommaren. Dels vad det gäller skatteinbetalningarna och vi kommer att ha en statsskuld i internationell toppklass. Riksbanken hade möte för några dagar sedan och man meddelar att räntorna kommer att vara låga framöver. Vad är det då som kan ställa det framöver? Smittan, geopolitiken som är stökig, presidentvalet i USA, vi har försämrad relation med Kina och USA, Taiwan är oroligt, Belarus likaså. Häng med på det som händer och framför allt, håll ögonen öppna så kommer ni vara bättre förbereda, hälsar Olof Manner digitalt till kommunens näringsidkare.

Från vänster; Peter Fråhn och Ulf Gustavsson

På plats i teaterfoajén i Skillingehus, där frukostmötet sänds ifrån fanns Ulf Gustavsson, företagsrådgivare på Swedbank, och Peter Fråhn, kontorschef på Handelsbanken, på plats för att ge sin syn på läget. 

– Vaggeryds kommun skiljer inte sig jättemycket jämför med övriga. Företagen här är inte lika stora, vi har stora konferensanläggningar, tillverkningsindustrin är drabbad med nedgång, börjar Peter Fråhn berätta.

– Det präglar sig mycket i tillverkningsindustrin. Vi är beroende av export. De flesta har klarat sig ganska bra, menar Ulf Gustavsson på Swedbank.

– Många var snabba på bollen och innan dom såg likviditetsförändringar fanns frågor om amortering och liknande. Vi såg själva att det var ett osäkert läge, men har vi har haft ett generöst tänk runt amorteringar och likviditet. Branscher som fastighetsbolag och bygg- samt hantverk är inte lika hårt drabbade. Men även dessa ”vilande nog på hanen” under försommaren, kommenterar Peter Fråhn.

– Vi kommer från två goda år och företagarna har investerat mycket. Man var orolig innan semestern då man inte visste vad som väntade i höst. Jag tror att man känner sig lite lugnare nu, avrundar Ulf Gustavsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *