Nyheter

Över 400 resor men ”På Spåret” kör förbi

Nyheter Vart är vi på väg? Sannolikt inte till Vaggeryds kommun i alla fall. Under 33 säsonger har På Spåret aldrig stannat till i kommunen. Det visar Newsworthys unika kartläggning av över tusen destinationer.

Kristian Luuk. Pressbild

På fredags inleds den 1068:e resan när På Spårets finalomgång sänds. 421 gånger har resan gått till Sverige och totalt har 162 olika svenska resmål i 150 olika kommuner besökts.

Men inte Vaggeryd.
Kommunen är en av sex i Jönköpings län som ännu inte figurerat i fredagsunderhållningen. Däremot har grannkommunerna Gnosjö, Jönköping, Nässjö och Värnamo besökts. Det kan förstås bli resor i framtiden, men det är relativt ovanligt med helt nya – alltså tidigare obesökta – resmål i På Spåret. Hittills den här säsongen har alla svenska destinationer varit med tidigare. Senast programmet besökte en ny ort var i förra säsongen, då tåget stannade i Degerfors.

– Det är många parametrar som väger in när vi bestämmer resmålen, säger Martin Sundborn, som är producent för På Spåret och fortsätter:

– En sådan är när vi var där senast. Det är inte så att vi återvänder till till exempel Växjö om vi var där för två år sedan – däremot kanske vi tillåter oss att komma tillbaka efter fem år. Sedan återvänder vi nog till större städer – som Stockholm, Malmö, Göteborg, New York och London, oftare. Vi försöker också hitta städer vi inte har varit i tidigare.

Bland de svenska resmål som varit med mer än en gång har det i snitt dröjt nio säsonger innan de återkommer, även om en del resmål återkommit betydligt oftare än så.

– Vi vill ju att deltagarna och tittarna ska kunna gissa rätt via ledtrådarna, det behöver finnas allmän kunskap om stället. Sedan ska vi kunna producera tre frågefilmer och då blir det kanske oftare lite större orter.

Den befolkningsmässigt minsta plats som besökts är Sandhamn, som enligt SCB hade 109 invånare 2020. Abisko, som enligt SCB har ytterligare ett femtiotal invånare, har också varit resmål.

– Det är kanske orättvist mot större orter, men det är orter som lever i folks medvetande. Det kanske går att hitta fler småorter som vi borde göra frågor av.

Har du någon tröst att ge till dem som längtar efter att få se Vaggeryds kommun i tv?

– Vi har inga svartlistade orter, det finns verkligen möjlighet att vi kommer dit. Det är väl den trösten jag kan ge. Sedan kan jag förstås inte vara för specifik inför vad som komma skall.

Jönköpings län tillhör varken de mest eller minst besökta länen i landet.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


1 reaktion på Över 400 resor men ”På Spåret” kör förbi

Varför skulle de stanna i Vaggeryd? Man man måste se till underhållningsvärdet och vad eventuella deltagare skulle kunna veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *