Nyheter

Översvämningar ska åtgärdas

Nyheter Vid undergången i Skillingaryd blir det ständiga problem när det regnar då det är ett stort avrinningsområde. Nu ska det åtgärdas.

Vid tekniska nämndens sammanträde diskuterades problemet gällande översvämningarna i undergången. 

– Det är ett ständigt återkommande bekymmer. Det är ett stort avrinningsområde och vi kommer nu att bygga om sidorna och öka storleken på rännstensbrunnarna. Vi ska även lägga brunnar tidigare uppe i backen. Det handlar om att få vattnet att hinna rinna undan innan det når undergången vid järnvägen, berättar Jerry Karlsson (L), ordförande i tekniska nämnden. 

– Den andra åtgärden som ska göras är vid avsmalningen och övergångsstället uppe vid Sturegatan. Där kommer vi att göra något så att vattnet inte kommer att rinna ned till undergången. Den åtgärden kommer vi att göra under nästa år. 

Men redan nu i år kommer undergången vid järnvägen att göras iordning, eftersom det är en kritisk undergång och den bör således inte vara helt avstängd. Det kan alltså bli aktuellt med rödljus för att arbetet ska kunna genomföras. 

– Det finns flera kulvertar i samhället och vattnet rinner så småningom ut i Lagan, avrundar Jerry Karlsson (L). 

Kostnaderna för åtgärderna är bland annat inmätning för 8 000 kronor, rivning och omsättning av kantsten med en arbetare och och en grävmaskin i fyra dagar för 48 000 kronor samt maskinarbete fyra dagvattenbrunnar, åtta arbetsdagar samt återställning i två dagar för 72 000 kronor.

Material: fyra rännstensbrunnar, kupolbrunn, rännkdalsplattor, kantsten för nedsänkning, dagvattenledningar, grenrör, skarvmuffar, böjar, asfalt. Beräknad totalkostnad för material är 123 176 kronor. 

Trafikljusdirigering behövs och den kostar 30 000 kronor.  Åtgärder passage och fartbula där det anges 200 kubikmeter material kostar 360 000 kronor. 

Med arbetsledning och ett påslag gällande oförutsedda utgifter med närmare 100 000 kronor, blir den totala planerade kostnaden för ombyggnationen 766 027 kronor. 

Arkivfoto: Det blir ofta översvämningar i undergången i Skillingaryd

Taggar

Dela


6 reaktioner på Översvämningar ska åtgärdas

Hur ofta blir det riktig översvämning? Som sagt är det värt att satsa dessa pengar på en dyr reparation som förmodligen blir dubbel så dyr än vad kommunen har beräknat. Brandkåren kan pumpa bort när det är fara de gånger det händer. Och vi som bor uppe i backarna kan se om det är översvämning och ta en annan väg. Tror inte på detta ingrepp.

Detta blir nog ett slag i luften. Det är inte brist på dagvattenbrunnar. Det är brist på skötsel av brunnsgallren.

Js hur tänker du?
När det regnar kommer sand, grenar, löv och skräp.
Ska det stå en person vid tunneln och vänta på att det börjar regna?

Det hade funkat men blivit jättedyrt

Tror du att det blir mindre sand och grenar efter att de slänger ut 700 000 kronor. Har du någon gång sett en slambil där som suger sandfången? Det handlar inte alls om att stå där och vänta på att det ska börja regna. Det handlar om normal skötsel av dagvattenbrunnar.

Varför fartbula och trafikljusdirigering?
Det är väl vattnet som är problemet, inget annat? Eller är det en för dålig åtgärd så man gör en dålig lösning från början? Förklara gärna.
Bra att det görs något, bara det görs ordentligt.

Redaktionen svarar: Läs artikeln igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *