Nyheter

P-O och Karl-Olof minns 1948…

Nyheter På måndag är det exakt 70 år sedan Per-Olof Persson i Skillingaryd blev rikskändis och kompisen Karl-Olof Nilsson fick också sin del av kakan

Per-Olof Persson fick träffa dåvarande kungen Gustaf V  [1/11]

Nostalgi  [2/11]

P-O har sparat sina klippalbum  [3/11]

Sven och Evert Lövfors i potatistagen.  [4/11]

Segrarlaget 1946. Bakre raden från vänster: Ingemar Blomkvist, Ingvar Storck, Sune Johansson, Rune Storck, Lennart Rydström och Folke Johansson. Främre raden från vänster: Sten Fagerkvist, Lars Johansson, Per-Olof Persson och Hilbert ”Hille” Persson.  [5/11]

Det kom ett brev som berättade om utmärkelsen 1948.  [6/11]

Per-Olof Persson och Karl-Olof Nilsson fick bestående minnen från Stockholmsresan.  [7/11]

De flesta i laget 1948  [8/11]

Stockholmsresenärer: Per-Olof Persson, RuneStorck och Karl-Olof Nilsson.  [9/11]

13-årige Per-Olof bockade djupt för kungen. Ur Veckojournalen 1948.  [10/11]

Bromma flygplats med Per-Olof, Karl-Olof och Rune.  [11/11]

Det hela handlade om ungdomsberedskapens rikstävling.
– Efter kriget var det stor efterfrågan på mycket och vi ungdomar fick hjälpa till på olika sätt, berättar P-O.
– Även om Sverige inte var med i andra världskriget drabbades vi av brist på en rad förnödenheter då importen var mycket liten.

Rune ”Pampen” Stock var lite äldre och han organiserade det mesta. 1946 och 1947 vann Skillingaryd lagtävlingen för länet och två år senare blev P-O Persson bäst i hela Sverige bland de 75 000 ungdomar som medverkade i kampanjen. Det blev resa till Stockholm och möte med självaste kungen Gustav V Adolf.

P-O hade lagt ned 600 timmar på en rad projekt som drivit köksväxtodling, samlat glasskrot och samlat 9 500 kilo papper och en del annat. Han hade dessutom sparat 250 kronor, som var en storsumma på den tiden.

Då 1948 blev friskportarnas ungdomsgrupp Berguven i Skillingaryd tvåa i hela landet och fick en individuell mästare i P-O. I laget detta år ingick ingick brödratrion Persson, Per-Olof, Nils-Göran och Frank från Fåglabäck men även Sven Lövfors, Evert Lövfors, Seth Toftgård, Lars ”Timpa” Johansson, Karl-Olof Nilsson, Sten Fagerkvist och Eva Hansson. Karl-Olof var länsbäst efter P-O och fick också följa med till Stockholm. Även lagledare Rune Stock var med på denna resa.

– Oförglömligt, säger P-O och Karl-Olof när vi strålar samman med dem.

Det blev medverkan i Frukostklubben i radion, de blev intervjuade av landets största tidningar och fick till och med flyga hem från Bromma till Torslanda utanför Göteborg.

Per-Olof blev hämtad i bil för resa tillDrottningholms Slott.

– Vad har du gjort lille pojke, var det första kungen sa till mig, berättar P-O om den där minnesrika dagen den 10 december 1948.

1949 blev en ny lagseger men då för hela landet.

Nostalgin flödar givetvis och ungdomarna för 70 år sedan lärde sig mycket för livet: Att vara rädd om naturens tillgångar, vilket är minst sagt högaktuellt än i dag med tanke på växthusgaser och hur vi gått alldeles för långt i konsumtionssamhället.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *