Nyheter

Pågår smitta blir det inga besök

Nyheter En del äldreboende vill ha besöksförbud, andra inte. Hur är det på Sörgården, Furugården och Mejeriet?

Arkivfoto från juni. Håkan och Birgit fick träffas i tältet utanför Sörgården

Igår gick socialförvaltningen ut med att man inte har någon smitta inom sin verksamhet. Några timmar efter höll regeringen pressträff om att lokala förbud kan göras.

– Det ser olika ut, en del vill ha besöksförbud. Men vi har vädjat om att inte besöka äldreboende när vi har smitta som pågår. Var och en tänker till så att man inte besöker våra äldreboende om man är sjuk. Men det är också viktigt att träffas. Men jag säger igen, har vi pågående smitta är det olämpligt. Så gör vi även när vi har vintersjukan och det fungerar bra, säger socialchef Lotta Damberg.

Det är fortfarande ett mycket allvarligt läge. Verksamheterna har den skyddsutrustning som behövs, det finns har rutiner och förvaltningen arbetar genomgående med att hålla smittan borta från de som finns i omsorgen.

– Den stora utmaningen för oss är den omfattande samhällsspridningen. När vår personal eller deras anhöriga blir smittade, i arbetet eller på fritiden, får vi snabbt stora utmaningar med att bemanna verksamheten. Jag vädjar nu till alla att följa de råd och rekommendationer som gäller, inte bara i kontakten med våra verksamheter utan i alla situationer, hela tiden, varje dag. Leta inte efter kryphål, säger Lotta Damberg. socialchef i Vaggeryds kommun.

– Det är en ansträngande och tuff tid för brukare och närstående. Vi vill tacka alla som stöttar och uppmuntrar vår personal som gör ett enormt arbete varje dag. Vi känner ett stort stöd och det är oerhört viktigt i detta ansträngda läge, avslutar Lotta Damberg.

Vid regeringens pressträff under gårdagseftermiddagen kommer besöksförbuden på äldreboende se annorlunda ut än i våras. Dels kommer besöksförbuden att kunna införas lokalt, dels kommer par där ena bor på äldreboende att kunna fortsätta träffas.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *