Nyheter

Partisammanfattningen från fullmäktige

Nyheter Igår kväll hade kommunfullmäktige sin allmänna debatt och varje parti fick inledningsvis lämna sina ord inför de övriga partierna.

Arkivfoto

En vecka kvar till valet är det lite speciellt här i kväll, inleder Christer Holmgren (M), ordförande i kommunfullmäktige. Här följer en liten sammanfattning från varje partiinledning.

Moderaterna; Gert Jonsson; Moderaterna går till val för att utveckla vår fantastiska kommun. Det finns grundstenar som vi tycker är särskilda viktiga, sund ekonomi, trygg kommun, skola efter egna förutsättningar, vård och omsorg och gott klimat i näringslivet. Vi ska inte tappa fart. Vi har tillsammans i femklövern, allt är inte klart och färdigt, men ritningen framöver är tydlig. Vi vill i ett brett samförstånd ta Vaggeryds kommun in i framtiden.

Centerpartiet; PO Toftgård; 
Om Centerpartiet hade över 50%
då hade mycket i kommunen hänt
Framåt – skapar vi framtidstro
trygg miljö, där du vill bygga och bo

Vi hade gett förutsättningar goda
Att bygga vid vatten – eller Hagshult i Boda
Trygghet dessutom på alla vis
Självklart har vi en Närpolis!

Om vi i Centern själva hade makten
då hade vi i skolan ökat takten
varenda unge skulle vá sedd – varje dag
Allt annat är mot barnen ett slag

Vi ”säljer inte ut” välfärd och skola privat
om detta – sista dagarna – varit mycket tjat
Däremot – om personal – vill driva en skola – eller ett bad
Självklart för Centern – kan det drivas som – intraprenad

Lärarna är skolans viktigaste resurs, ja visst
men jobbar för mycket med administration, så trist
Vi hade minskat på onödigt krångel och byråkrati
Så hela samhället – för våra invånare – enklare skulle bli

Nätverk med företag – handel och service – så klart
Det ska vara enkla kontakter – vid en företagsstart
Ta vara på drivkraften som vi alla har
Från Remida till Fenix – alla dar

Vaggeryds IP och Movalla kommunen äger
Föreningarnas ekonomi står alltid och väger
Centerpartiet vill ge rejält till underhåll och drift
Så var det sagt, muntligt och i skrift

Kulturen är viktig för en Centerpartist
Kulturskola – föreningar – självklart javisst
Musik och teater där människor växer själva
Sång som ljuder och dans som en älva

Motverka psykisk ohälsa bland unga
Detta kräver insatser tunga
Meningsfull fritid – i miljö helt trygg
så vi på varje ungdom tar rygg

Äldreomsorg på äldres villkor – gäller
Oavsett om man privat eller kommunalt – soppan häller
Vi kan tänka – trygghetsboende – i Hok
Vi lite äldre – tycker den tanken är klok

Vi satsar på säker och hållbar mat
Närodlat – svenskt – på alla fat
Som anställd har du alltid möjlighet att jobba 100%
av din egen förmåga – det är för Centerpartiet känt

Framåt för Vaggeryds kommun så klart
Vi växer i hela kommunen från start
Närodlad drivkraft – i varje själ
Det är väl tur – och allt för väl!

Kristdemokraterna; Jenny Larsen;  Vi har en fantastisk kommun, men vi vill fortsatt vara med och styra vår kommun. Närmast om hjärtat är att stärka familjer och tryggheten. Många äldre är ensamma idag och alla som är över 85 år ska garanteras en plats i ett av kommunala boende. I hemtjänsten ska man inte behöva mötas av rad olika människor. Vi har en fantastisk verksamhet med mycket kreativitet och Remidaarbetet. Vi har det väldigt trångt och kommit igång att bygga ut våra förskolor. Landsbygden är viktig för vår kommun och man måste kunna få ihop livspusslet, barnomsorg och skola ska finnas kvar. För att öka intresset att bo på landet ska vi försöka öka boendet på landsbygden. Vi måste värna om ekonomi och att ha en god ekonomisk balans, därför är det viktigt att vi gör rätt satsningar inom skola och äldreomsorg.

Vänsterpartiet; Elizabeth Orellana; Jag tycker som alla andra att vi politiker lovar mycket och jag tycker det är samma lovord samma val. Jag vill prata om ”Nattis”. Vi vill att alla ska flytta hit och vi ska erbjuda en verklighet också, även ”Nattis”. Jag vill prata om sex timmars arbetsdag vilken är en het fråga för vårt parti i hela länet. Man borde få extra tid med sina barn. De borgerliga tycker inte det är en viktig fråga, men det för oss är det det. Man behöver vara hemma mer med barnen, vi får fler arbetare, mer fritid och bättre hälsa. Arbetspolitik – vi måste lyssna på våra medarbetare.

Liberalerna; Ewa Magnusson; Jag är liberal och jag tror på din och min frihet att styra över vårt eget liv. Med den friheten följer också ansvar och solidaritet för den som behöver. Du känner trygghet för oss, inte bara för att polisen är nära, grannsamverkan fungerar. Du känner dig trygg som mamma eller mormor för att ditt barn trivs i skolan. Du känner dig trygg om du behöver stöd eller hjälp. Du känner dig trygg med vårt sociala nätverk. Alla människor är lika mycket värda på riktigt. Du är viktig för att du är du och att du gör skillnad.

Miljöpartiet; Stig-Göran Hultsbo; Vi kommer nog att märka att valtermperaturen stiga även ikväll. Låt oss göra allt för att försvara demokratin. Det finns andra temperaturökningar som inte är så positiva. Det märkte vi i somras. Det vi gjort lokalt är att vi har ett nytt spetsigt miljöprogram. Vi har gjort fortsatta satsningar på cykelvägar, solcellsanläggning och klimatsmart mat. Vi kommer att kräva mer handling.

Sverigedemokraterna; Jan-Olof Svedberg; Vi vill satsa på äldreomsorgen. Vi ser att det måste tillföras mer pengar för att driva en riktig äldreomsorg med för lite personal. Det ingår även att rätt till heltid ska finnas. Landsbygden, vi har fått igenom en ny skolplan där landsbygdens skolor ska få vara kvar. Flyttar man ut på landet och det är i skolan man lär känna övriga bybor. Det som oroar oss är den enorma investeringsvolymen. Det känns inte riktigt bra, vi vet om behoven i skolan, men nu har vi hört att vi får släppa på investeringstakten. Det borde finnas en reserv, det kan dyka upp saker och ting under fyra år, som man behöver pengar till.

Socialdemokraterna; Kenth Williamsson; Välfärdsmiljarderna har gett Vaggeryds kommun totalt 30,8 miljoner. Utöver riktade bidrag som ger oss satsningar inom IFO, äldreomsorgen och stora bidrag till skolan. Lokalt har vi gått emot de kraftiga neddragningar, vilket framför allt har drabbat skolan. Med vår budget hade lönesumman blivit större. Det är viktigt att kunna konkurrera med andra. Vi vill inte sälja ut våra kommunala boende eller skolor. Vi vill se mer pedagogiska resurser i skolan. Vi vill fortsätta bygga ut förskolor och skolor efter behov. Vi vill utveckla demensvård och daglig verksamhet. Vi vill möjliggöra heltid. Vi vill skapa mer mötesplatser. Vi vill utveckla biblioteken och stärka näringslivet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *