Nyheter

Påskstämning hos seniorerna

Nyheter Det blev en mycket välbesökt sammankomst då SPF Seniorerna i Vaggeryd samlades till april månadsmöte.

  [1/11]

  [2/11]

  [3/11]

  [4/11]

  [5/11]

  [6/11]

  [7/11]

  [8/11]

  [9/11]

  [10/11]

  [11/11]

Ordförande Anders Mattsson hälsade ett 80-tal medlemmar välkomna och vände sig särskilt till dagens gäst som var före detta överläkare Leif Ockander, vars initierade kåseri handlade om tre ”kloka gubbar” och lokala medicinska profiler, som var aktuella under förra seklet.

Leif Ockander inledde med en fängslande berättelse om dåtida rikskände veterinären Elis Sandberg från Aneby, mera känd som THX-doktorn. Han tog fram ett naturmedel som genom kalvbräss och blandat med vatten bildade en lösning som troddes kunna stärka immunförsvaret och bland annat bota till och med cancer.

I Huskvarna fanns en läkare vid namn Herman Hjorton, som tog fram ett stärkande pulver, som användes av många anställda på Husqvarna Vapenfabrik i början på 1900-talet. Leif Ockander berättade om detta pulver, som kallades ”sippa” då dess färg liknade vitsippans färg. Dr Hjortons pulver användes för att lindra olika sjukdomssymtom och kunde också göra så att arbetarnas arbetskapacitet ökade.

Den tredje profilen var ”Flahultarn” eller Sven Ingermarsson , från Flahult mellan Taberg och Barnarp. Denne naturdoktor gav sina patienter en så kallad ”sup” som troddes kunde bota det mesta. Innehållet i supen var hemligt och han fick många patienter, även kända som till exempel Edvard Persson skådespelare från Skåne.

Skärtorsdagens månadsmöte  innehöll också påskfika bestående av ägg- och sillsmörgås.

Jörgen Bergström informerade om kommande program, bland annat majresan till trakterna runt Falköping. Den 25:e april startar den populära studiecirkeln ”Lär känna din hembygd” med besök på Mastec. Sammankomsten avslutades med dragning på motionskorten och det sedvanliga lotteriet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *