Nyheter

Pelle debatterar gröna planer

Nyheter Pelle Philip debatterar gröna planer och det handlar inte om fotboll.

Lite tokigheter

Pelle Philip. Arkivbild

Det pågår en medborgardialog kring en ny grönstrukturplan för Vaggeryds kommun. Det finns tidigare grön plan för såväl Vaggeryds tätort såväl som för Skillingaryd. Allting ska ju uppdateras så det kan väl kännas ok att det sker en förändring. Men… hur gör man nu då?

Eftersom arbetet tydligen ligger under kommunstyrelsens ansvar så fick även jag vara med när ansvarig tjänsteman föredrog ärendet. Som förebild redovisades grönstrukturplanerna för Göteborg (tror även Stockholm) och Valencia (Spanien) upp.

Med andra ord jämför man sig med riktiga storstäder, vilka givetvis har en helt annan samhällsstruktur byggnadsmässigt och verkligen har ett behov av en grön strategi.

Då det alltid är politiskt känsligt ifrågasätta ekologiskt tänkande, var alla utom en positiva till att även Vaggeryd skulle följa denna linje. Ja, till och med att man i detta läget tog in New York som förebild.

I modeller för grönstrukturplaner som ligger ute nu, framtagna av Naturvårdsverket, finns en naivitet som endast storstadsbon kan acceptera. Naturvårdsverket har direkta sakfel, kanske för att framkalla rädsla hos den enskilde, ty man rider på okunskapen som finns hos gemene man. För när det gäller Vaggeryds kommun, då är Naturvårdsverkets syften uppnådda. Var du än är och bor i kommunen så är naturen alltid nära dig.

Det som stör mig mest är att till detta finns tidigare underlag, så det handlar egentligen om uppdatering, som miljö och bygg kan klara av på en tidig eftermiddag. Men nu ska det anställas en tjänsteman bara för detta. Man är inte rädd för kostnader tydligen.

Pelle Philip (C)

Taggar

Dela


1 reaktion på Pelle debatterar gröna planer

Vi har redan en utmärkt grönplan som antogs 2008. Problemet är att den är en hyllvärmare bland många
andra pappersprodukter. Där kan man läsa följande:
Det är de bostadsnära grönområdena som spelar störst roll för det dagliga livet. Man bör vara restrektiv
med att använda parkområden och rekreationsområden för att enkelt lösa andra funktioners utrymmesbehov. Ett exempel på detta är placeringen av ett nytt dagis vid infarten till Södra Park. Här förstörs ett fantastisk fint skogsområde med ett rikt djurliv. Det är ju ett av de få riktiga grönområdena som vi har nära centrum. Här borde man istället rensa sly och anlägga gångstigar med parkbänkar bland de mäktiga furorna. Nu riskerar man dessutom dagisbarnens hälsa genom placeringen av husen vid infarten till Södra Park som förmodligen är en av de mest trafikerade gatorna i kommunen. Stoppa detta projekt och lyssna på medborgarnas synpunkter. Det låter demokratiskt att efterfråga folks åsikter för att sedan ta helt andra tokiga beslut. Det förefaller helt befängt att en tjänsteman skall syssla med detta när det redan finns en plan som kanske knappast behöver justeras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *