Nyheter

60 miljoner till fiberföreningarna

Nyheter Nu har Länsstyrelsen i Jönköpings län beslutat om stöden till bredbandsutbyggnad i länet. Den här gången blir det pengar - stora belopp -  till de båda fiberföreningarna i Vaggeryds kommun.

Det är inte småpengar det handlar om. I  den här omgången har Länsstyrelsen haft cirka 60 miljoner kronor att dela ut som stöd till de olika projekten,

Pengarna kommer ur det som heter Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Behovet av, och intresset för, bredbandsutbyggnad är mycket stort i Jönköpings län. Ett sätt att finansiera utbyggnaden är via medel ur Landsbygdsprogrammet. Länsstyrelsenhar fått in ansökningar på omkring 180 miljoner kronor. Det innebär att det saknas 120 miljoner kronor för att kunna bevilja stöd till alla som har sökt.

– Den absoluta merparten av ansökningarna är väldigt bra och visar på att det finns många som arbetar hårt för att få tillgång till fiber på landsbygden i vårt län, säger Nina Elmsjö, chef på enheten för landsbygdsutveckling på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Nu har Länsstyrelsen fattat beslut om stöd i andra beslutsomgången för stöd till bredband. I den här omgången har alltså två projektstöd beviljats:

Vfiber – I Vaggeryds Kommun Ekonomisk förening,

Vaggeryds kommuns Östra fiberförening ekonomisk förening

De ansökningar som inte har beviljats stöd kommer automatiskt flyttas med till nästa beslutsomgång.

– Det är naturligtvis tråkigt att vi tvingas säga nej till så många ansökningar. Men vi uppmanar fiberföreningar att fortsätta söka stöd. Det är det bästa sättet för oss att visa beslutsfattarna att det behövs mer pengar, säger Nina Elmsjö.

För bredbandsåtgärden finns endast nationella urvalskriterier. Det är en poängsättning efter storleken på området, anslutningsgraden i området, samt sökandes kapacitet att genomföra investeringen. För att särskilja ansökningar med samma poäng så är det i första hand anslutningsgraden som räknas, i andra hand storlek på området, och sist om det fortsatt inte går att skilja ansökningar åt med ovanstående uppgifter så är det ankomstdatum. Alla sökande med mer än 200 hushåll i området har fått lämna in underlag för att styrka att den beräknade anslutningsgraden som uppgetts är rimlig.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *