Nyheter

Per byter 688 lampor

Nyheter Per Leffler, även kallad ”Ljus-Per”, finns nu i Skillingaryd för att byta ortens gatubelysning. Vi har träffat honom på Femkampsområdet.

Per förbereder sig att byta armaturen på Ryttarns väg i Skillingaryd  [1/8]

"Man får inte vara höjdrädd i det här jobbet"  [2/8]

Gamla armaturen kapas...  [3/8]

...och plockas ner  [4/8]

Ny kabel lägger Per i  [5/8]

Ryttarns väg i Skillingaryd  [6/8]

Kort stund därefter finns ny armatur på plats  [7/8]

Per Leffler från Östersund är i Skillingaryd och byter 688 stycken gatubelysningar  [8/8]

Totalt handlar det om 688 gatuljusarmaturer som ska bytas och fram till 9 april finns ”Ljus-Per” utmed Skillingaryds gator.

– Alla lampor ska bli LED och det är såklart för energiförbrukningen ska minskas, kostnaden blir ungefär två tredjedelar mindre. Ett lagkrav kom 2016 att byta ut kvicksilverlampor till natriumlampor. Jag byter ungefär 30 lampor om dagen och totalt ska 688 bytas här i tätorten, börjar Per berätta som jobbade som kock i 17 år innan han skolade om sig till elektriker.

”Ljus-Per” bor mellan Östersund och Åre. ”Född på fjäll så jag vet hur man ska klä sig” nämner Per med ett leende på frågan om det inte är kallt att jobba utomhus ”Det var sämre igår”.

Upphandling av kommunen gjordes och Pers företag vann jobbet. Hans firma Ljusmontage har varit i kommunen tidigare då både Bondstorp och Byarum har fått nya lampor. Men den här omgången är det Skillingaryds tätort som gäller och Per gör sitt jobb snabbt och effektivt. Med sin kranbil lyfter han upp sig själv mot lampan, kapa bort gammal armatur och sätter dit ny.

– Ser att det ligger många gamla kablar i backen och nere vid gravkapellet var nog de äldsta. Det står i pappren att de är från 60-talet, men jag tror minsann att de är äldre. Jag inventerar också stolparnas ”kondition”. Man ser att gatubelysningen vid gång- och cykelvägar blir snabbare rostigare än övriga, där invånarna rastar sina hundar. Likadant på öst- och västkusten där det är mycket salt i luften, där har inte stolparna lika lång livslängd som här, berättar Per och nämner samtidigt att Skillingarydsborna respekterar hans arbete.

Per som jobbar både vardag och helg får vänta med att åka hemåt och norröver tills arbetet är utfört. 

– Det bästa med mitt jobb är att jag träffar så många trevliga människor från norra delen av Hallandsåsen upp till Kiruna. En extra eloge till kommunens tjänstemän som är väldigt lätta att ha med att göra här i Vaggeryds kommun, avslutar Per. 

Efter ”Ljus-Pers” arbete kommer gatubelysningen att lysa ”där den ska” och med ett vitt sken. Samt att kostnaden minskar samtidigt som livslängden ökar. Totalt har Per bytt över 40 000 armaturer för att Sveriges invånare ska få en bättre upplyst gata eller väg. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Per byter 688 lampor

Blir jättebra! Inte så orange-sken och ser modernare ut! Men tycker de lyser väldigt svagt, och dessa armaturer går ju inte ut lika långt som de gamla , så dom lyser inte så mycket på vägen i sig, och nästan ingenting på bilvägen där dom är placerade på cykelvägen. Välbehövligt med uppdatering dock!

Upplever det som ett mycket behagligt sken i villakvarteret! Kanon att elförbrukningen dessutom sänks rejält!👍

Belysningen på storgatan har blivit bra mycket sämre efter bytet ! Stolparna kanske är för höga för dom nya armaturerna ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *