Nyheter

Perenkranz berättade om Selma Lagerlöf

Perenkranz berättade om Selma Lagerlöf

Nyheter   Många har sett henne skymta förbi i ComHem-reklamen på TV.

Men det finns flera sidor av Carina Perenkranz, bland annat den som seriös skådespelare.
Den visade hon i Vaggeryd i går.

Carina Perenkranz gav då tre föreställningar på en dag av ”Jag – Selma”, skriven av Agneta Elers-Jarleman. Ensam på scenen i en timme tre gånger om gestaltade hon nobelpristagaren Selma Lagerlöfs liv och drivkraften bakom det författarskap som gav henne Nobelpriset som första kvinna 1909.
Det var ett dagsverke à la Perencranz som heter duga.
Förutsättningarna var dessutom lite olika. Vid de två föreställningarna för Fenix-elever var publiken stor – kvällsföreställningen i lilla aulan på biblioteket hade tyvärr endast samlat tiotalet åhörare.
Det är svårt att förstå varför det inte finns fler som är intresserade av en ständigt aktuell nationalikon som Selma Lagerlöf, i synnerhet som det är långt mellan teaterföreställningarna i Vaggeryd.
Men för ett proffs som Carina Perenkranz och hennes gestaltning innebar det inte något bekymmer:
– Så ser verkligheten ut för skådespelare, ena dagen kan man framträda i ett vardagsrum, nästa dag inför tusentals åskådare. Det är absolut inget problem för mig, berättar hon.
Intressant är förstås Fenix-elevernas relation till Selma Lagerlöf. Det var dessutom första gången den här monologen framfördes inför gymnasieelever:
– Det var lite olika, en grupp var väl förberedd och visste mycket väl vem hon var medan den andra gruppen inte hade samma bakgrund. För dem var det nog svårare att hänga med.

Den föreställning som Carina Perenkranz turnerar med sedan premiären i Norrköping den 17 december kretsar kring Selma Lagerlöfs livshistoria, framför allt Den Stora Revanschen när hon för Nobelprispengarna kunde köpa tillbaka herrgården Mårbacka som hennes far hade supit bort. Men det blir också en resa i olika färdriktningar i tiden, som inledningen när skådespelaren frågar om någon i publiken har en Selma;  Carina Perencrnaz är ju också komiker.
– Det som framför allt fascinerar mig är att hon fick Nobelpriset i litteratur innan kvinnorna ens hade rösträtt. Dessutom har hennes böcker fantastiska berättelser och persongallerier.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *