Nyheter

Peter fick förtjänsttecken ”Jag har bästa jobbet”

Nyheter Vid kommunfullmäktiges avslutning i december fick Peter Tominc gå upp på scen och ta emot sitt förtjänsttecken då han varit anställd i Vaggeryds kommun 25 år. Vi fick en pratstund med kocken på Hjortsjöskolan… 

Vem är Peter, undrar vi?
– Jag är en glad prick. Bor i Vaggeryd med min fru. Vi har två katter, Malte och Alicia, vilka är riktiga busfrön. 

Peter Tominc har bott i Vaggeryd i hela sitt liv. Gick grundskolan på Hjortsjöskolan, studerade livsmedelsteknisk linje på Finnvedens gymnasium och var sista kullen med elever som gick tvåårigt gymnasie. Efter studenten jobbade Peter på Rasta i Klevshult och därefter var han i två år på Segers Tips och Toto (reds anm; som är där Salong 93 finns i dag i Skillingaryd). 1998 började Peter jobba i skolköket på Hjortsjöskolan. 

– Jag sa till mig själv att där kommer jag inte jobba länge. Jag tänkte mig skolmatsal och trodde det var tråkigt. Då var jag också enda killen som var anställd i köket. Då var det ett kvinnodominerande yrke men i dag är det blandad könsfördelning. 

Efter ett tag flyttade Peter runt lite och jobbade i köket på Furugården, centralköket i Skillingaryd, Götafors skola…

– Ibland fick man åka iväg till andra kök och täcka upp för någon som var sjuk. Jag har till och med varit i Hagshults skola någongång. Det har varit varierat arbete och jag hållit mig inom kommunen. 

 

Vi träffar Peter på fiket i Vaggeryd

– Nu är jag tillbaka i köket på Hjortsjöskolan i Vaggeryd och där kommer jag att stanna. Det är mitt ställe och jag trivs riktigt bra. Vi är fem stycken som jobbar där. Vi gör frukost till 70-tal fritidsbarn och sedan är det lunch för 850 elever i låg-, mellan och högstadiet. Det är ju kommunens största skola, så det är många portioner som ska serveras. Men vi är ett bra team, har ett bra samarbete och framför allt är vi ett glatt gäng, berättar Peter.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Jag börjar alltid 06.30 och vi är alltid två personer som börjar vid denna tiden. Då börjar vi morgonen med att koka gröten. Det är mycket frukt och grönsaker till frukosten. Vi serverar olika sorters gröt men grahamsgröt är favoriten bland eleverna. Frukosten serveras klockan 07. Efter det plockar vi in frukosten. När man ansvarar för salladsbordet är det dags att förbereda för det, vi har sex olika sallader. Av dessa serveras alltid baljväxt, rivna morötter och vitkålssallad. Barnen vill inte ha blandade sallader utan man vill kunna blanda själv. Vi kanske har rester över från gårdagen och då kan vi göra pastasallad med kyckling exempelvis.

– Lunchen börjar vid 10.30 för de minsta och niorna äter vid 12.30-tiden. Om jag har ansvaret för matsalen så gäller det att hålla rent och snyggt. Det är en restaurang i dag och ingen skolmatsal. Man ansvarar också för att fylla på. Dagarna går fort och att vara i matsalen är det roligaste. När lunchen är över plockar man in det, torkar av, diskar och städar. Därefter är det vår tur att äta lunch. Vid kvart i två är det dags för mellanmål för fritidsbarnen. Då blir det fruktsallad, fil, yoghurt med mera. Arbetsdagen avslutas klockan 15.

– I dag har vi ett tillagningskök. Och det är mycket bättre än innan när man skulle värma maten. Vi ser att att matsvinnet minskar något enormt. Tidigare kunde man inte värma upp det som redan varit värmt en gång. Nu kan vi spara maten och kyla ner det. Vi har blivit väldigt duktiga på att minska matsvinnet. Om det till exempel blir köttfärssås över kan vi göra lasagne till eleverna dagen efter. Köken har byggts om men vi är i samma lokal som tidigare. Det är väldigt fräscht och det märks att eleverna trivs, de har god aptit.

Vad gör ni när elverna har lov?
– Då är det frukost, lunch och mellanmål för fritidsbarnen vilket betyder mellan 120 – 150 barn varje dag.

Vem gör skolmatsedeln?
– Kökscheferna ansvarar för matsedeln.

Vad är det för måltid som är mest uppskattad hos eleverna?
– Tacos, spaghetti och köttfärssås, schnitzel, gulaschsoppa, korv och mos och stekt fisk med kall sås.

Nu har du varit anställd i 25 år, några tankar kring uppmärksamheten du fick på fullmäktiges avslutning?
– Jag fick inbjudan från kommunen. Jag fick välja mellan resepresentkort, klocka, tavla eller cykel. Jag valde presentkort på resa. Den ska användas när jag och frugan båda fyller 50 år nästa år, i oktober. Jag var lite nervös i måndags. Jag är inte van att gå upp på en scen. Men nervositeten släppte när jag fick reda på att jag inte behövde hålla något tal. Det var en väldigt trevlig kväll och mycket god mat fick vi.

Förändringar i skolköket under dina 25 år?
– Tillagningskök. I och med det blev det bättre mat, mer smakrik. Eleverna är nöjda. Matsedeln har förändrats. Nu finns det alltid två rätter att välja mellan där en av dem alltid är vegetarisk. Vi har mer specialkost nu för tiden, det var inte så många förr. På Hjortsjöskolan har vi nog ett tiotal med specialkost. Mestadels görs maten glutenfri. Förr tillagades allt med vetemjöl men nu använder vi maizenamjöl istället så att alla kan äta. Eleverna får alltid hembakat bröd, det fick man inte tidigare. När man kommer till skolrestaurangen dofter det gott med det hembakta.

Vad gör Peter om tio år?
– Då är jag kvar inom kosten.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Kontakten med eleverna helt klart. Jag är nog en favorit, tror jag. Följer varje år med niorna till Liseberg under skolavslutningskvällen. Jag känner de flesta eleverna och alla hälsar på mig ute på samhället. Nu har jag varit anställd så länge så nu kommer det elever som säger att jag har serverat deras mamma eller/och pappa. Sedan tycker jag arbetstiderna är väldigt bra, menar kocken Peter Tominc.

Vad är din egen favoritmåltid?
– Jag gillar svensk husmanskost. Allt utom blodpudding. Men det är nog det enda jag inte äter heller, avrundar Peter som nu fått förtjänsttecken för sina 25 år som anställd i Vaggeryds kommun.

 

Peter Tominc fick förtjänsttecken då han varit anställd i kommunen i 25 år

Taggar

Dela


9 reaktioner på Peter fick förtjänsttecken ”Jag har bästa jobbet”

Ja han var alltid den trevlige i skolmatsalen när han jobbade i Vaggeryd och man var alltid glad när man fick prata lite med honom när man tog lunchen. Synd bara att han slutade och bytte till Skillingaryd. Men Peter är alltid trevlig som hälsar och pratar även på sin fritid.

Grattis Peter! Minns dig från tiden då jag gick på Hjortsjöskolan och att du alltid var glad och trevlig.

Bra jobbat Peter! All respekt från din gamle vän från gymnasietiden. Kraftiga kramar Michael Krantz

Vad kul! Grattis! Jag har en dotter som äter den glutenfria kosten på Hjortsjöskolan och den är toppen! Vilket fint jobb ni gör 🙂

Bra jobbat, Peter! Kommer ihåg när jag jobbade på skolan hur omtyckt du var av både elever och vuxna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *