Nyheter

Pingstkyrkan fyller 70 i helgen

Pingstkyrkan fyller 70 i helgen

Nyheter I helgen är det inte bara Skillingaryds marknad som går av stapeln utan en av samhällets frikyrkor  håller jubileum, Skillingaryds Pingstförsamling fyller 70 år.

Men egentligen har församlingen en längre historia.

Lite citat från församlingens historia: ”Redan 1926 började man att hålla pingstmöten i Skillingaryd. Till en början fanns ingen lokal utan man hyrde IOGT/NTO-lokalen och höll möten där med dopförrättningarna skedde i Lagan. 1931 blev gruppen i Skillingaryd en utpost till Taborförsamlingen i Vaggeryd.

Åren gick och pingstvännerna i Skillingaryd kallade evangelister som predikade och spred budskapet om Jesus bland skillingarydsborna. 1939 tog man steget att börja bygga en egen lokal på Tofterydsvägen, eller som den i folkmun kallades, Kaffegatan.

1945 bildades då Filadelfiaförsamlingen av 78 bröder och systrar som längtade efter att växa och bli fler. Åren har gått och många människor har blivit e och anslutit sig till församlingen. Under alla år har församlingen haft mer än 500 medlemmar totalt och mellan 150-200 personer har döpts.”

Bland grundarna märktes bland annat Sture Dahlström och Karin Hamlin som gick bort för bara några år sedan. Men det finns många trotjänare kvar i församlingen och under senare  år har man märkt en ökning av nya medlemmar, bland annat flera barnfamiljer och nysvenskar.

Lokalen på Kaffegatan finns kvar och det är en ypperligt samlingsplats.  Förutom vanlig mötesverksamhet bedrivs det barn och ungdomsverksamhet.  För några år sedan var det lokalbrist för förskolan och då upplät församlingen sina lokaler till förskoleverksamhet.

I dagsläget finns det drygt 100 medlemmar i församlingen som jobbar med olika grenar i socialt arbete. Är mycket som ska nämnas men under många år har församlingen en egen misssionär i Honduras, Bernice Glad, som fortfarande är aktiv i församlingen.

Man brukar säga att religion och politik inte hör ihop. Men genom åren har flera medlemmar i pingstförsamlingen engagerat sig i politiskt arbete och samhällsengagemang. Bernices far Kalle Glaad var med och bildade Kristdemokraterna i Skillingaryd. Kommunalnämndsordföranden, under 60-talet Bertil Hamlin (FP) och tillika Bengt Johansson (S) var ordförande i socialnämnden  var med under samma tidsepok och med i församlingen.

Under 80-talet blev  en av församlingens aktiva medlemmar, Sven-Erik Alkemark invald i riksdagen och kort där senare dåvarande församlingsordföranden Erling Andersson som ordförande i kommunfullmäktige.

I dag 2015 består kommunfullmäktiges presidium av två tredjedelar av medlemmar från Skillingaryds Pingstförsamling: Maritha Bengtsson och Robert Alkemark.

En annan sak som brukar nämnas är att religion och idrott inte går ihop.  Men även på den punkten har Skillingaryds Pingstförsamling brutit alla gränser.  I början av 1990-talet anställde man Paul Kobylarz. Paul jobbade som pastor och han var även duktig hockeyspelare. Gränser bröts, folk som aldrig hade varit i ishallen gick dit, folk som aldrig varit i pingstkyrkan gick dit.  Bland annat var TV och filmade från pingstkyrkan.

Trots att Paul flyttade så har idrottsintresset varit kvar i församlingen. Men bland annat församlingens kassör Kenneth Skoogs  engagemang så ordnas ett hcoekeyläger varje år i Skillingaryd. Dessutom var nuvarande ordförande Roger Josefsson under ett ta ordförande i Skillingaryds IS ungdomsishockey.

Församlingen jubileum kommer att hållas marknadsdagen i Skillingaryds missionskyrka, lokalen på Kaffegatan är för liten. Det kommer bli lite av en hemvändardag av tidigare församlingsmedlemmar och på söndagen blir det  gudstjänst i de egna lokalerna med pastor Ivar Ivarsson som har varit en av församlingens pastorer genom åren.

Slutligen måste nämnas att lokalen vid Kaffegatan har fått en ansiktslyftning med målning och liknande. Det är ett gäng pigga  pensionärer under Bengt Magnussons ledning som fixat detta.

Linus Persson

Ur historiken:
Redan 1926 började man att hålla pingstmöten i Skillingaryd. Till en början fanns ingen lokal utan man hyrde IOGT/NTO-lokalen och höll möten där med dopförrättningarna skedde i Lagan.

1931 blev gruppen i Skillingaryd en utpost till Taborförsamlingen i Vaggeryd. Åren gick och pingstvännerna i Skillingaryd kallade evangelister som predikade och spred budskapet om Jesus bland skillingarydsborna. 1939 tog man steget att börja bygga en egen lokal på Tofterydsvägen, eller som den i folkmun kallades, Kaffegatan.

1945 bildades då äntligen Filadelfiaförsamlingen av 78 bröder och systrar som längtade efter att växa och bli fler. Åren har gått och många människor har blivit döpta i både vatten och Ande och anslutit sig till församlingen. Under alla år har församlingen haft mer än 500 medlemmar totalt och mellan 150–200 personer har döpts. Om Herren dröjer så tror vi på många fler segrar i Skillingaryd och på många möten med den uppståndne Jesus!

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *