Nyheter

Plan för 50 nya tomter i Vaggeryd

Nyheter Lediga tomter är nu en verklig bristvara i Vaggeryd. Men genom att bygga ut den västra delen av Västra strand till sista tomten räknar kommunledningen med att vinna tid i jakten på mera tomtmark

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att gå vidare med planarbetet för att skapa ett 50-tal nya tomter på Västra strand. I våras genomfördes ett samråd och nu är det dags att ställa ut förslaget till detaljplan  för granskning.
Den norra infartsgatan till Västra strand heter Slåttergatan. Norr därom finns några få tomter som väntar på att byggas ut. Men framför allt riktar man nu in sig på tallskogsområdet mellan Västra strand och Bondstorpsvägen och söder om Slåttergatan beläget två kilometer från ortens centrala delar.
Det saknas dock inte kritik mot förslaget från olika sakägare, framför allt privata sådana.
”När vi köpte tomten frågade vi om det skulle byggas mer men det var detaljplanen som verkar fullt bebyggt snart som gällde.  ..Ett så fint område är inte det samma när det förtätas.  ..Trafiken kommer ju att öka mycket här uppe i vissa delar av området det är ganska mycket nu.., skrev en sakägare.

Den uppfattningen delades av en annan sakägare: ”Vi upplever att skogen mellan Trollsländan/Kaveldunet och Bondstorpsvägen inte ska bebyggas då området används som rekreation/lekområde för de redan boende i området. Väldigt uppskattat att ha skogen så nära bostadsområdet. I gällande detaljplan står också ”Mot Bondstorpsvägen har ett brett grönområde utlagts för att tillfredsställande bullerskydd skall erhållas.
Vi anser att skogen är ett nödvändigt bullerskydd mot både Bondstorpsvägen, E4 samt crossbanan och önskar givetvis ha kvar det bullerskydd som finns”, skrev sakägare som föreslog att man istället för förtätning skulle börja bygga på motsatta sidan av Bondstorpsvägen.
Kommunens svar är att antal tomter och dess placering samt avskärmning av vegetation ses över till granskningsskedet. Dessutom hänvisar man från kommunalt håll till gällande översiktsplan där det står att ”I västra Vaggeryd föreslår kommunen att markområden mellan Västra Strand och Bondstorpsvägen och mellan Bondstorpsvägen och Stödstorpaån förtätas med bostäder.”
Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson konstaterar dock att man i kommunstyrelsens arbetsutskott till viss del lyssnat på kritiken. Bland annat tas fyra tomter bort. Dessutom väljer man att spara mera kuperade partier som har krävt stora mängder fyllnadsmassor för att bli byggbara. Området är faktiskt mera kuperat än man kan tro vid en första anblick.

Området från Slåttegatan är beväxt med gles tallskog och mer kuperat än vad man kan tro.

Dela


1 reaktion på Plan för 50 nya tomter i Vaggeryd

För en bibehållen bra samhällsservice och handel behöver vi fortsatt tillväxt av invånare. Därför blir jag glad när kommunen agerar offensivt för att möjliggöra för fler familjer att bygga sin framtid i Vaggeryds kommun. Lycka till med det fortsatta planarbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *