Nyheter

Platserna för ensamkommande räcker till nyåret

Platserna för ensamkommande räcker till nyåret

Nyheter Vid sammanträdet med socialnämnden fick ledamöterna en genomgång av rådande läget när det gäller de ensamkommande barnen.

Verksamhetschefen Anders Svensson berättade att Vaggeryds kommun hittills tagit emot 37 barn och att det för närvarande kommer ett barn var femte dag till kommunen där lokalerna för mottagandet redan kan beskrivas som fullsatta.
Ytterligare ett HVB-boende utöver Talludden och Saturnus kommer att startas på Sörgården i de lokaler som inte längre används av vård och omsorg. Lokalerna får namnet Berget.

Vård- och omsorgschefen Agneta Hugander berättar att man klarar mottagning av ensamkommande med de lokaler som nu står till buds fram till årsskiftet.
Det sker genom att man placerar de ensamkommande två och två i rummen. Kapaciteten lär då ligga någonstans kring 65 mottagningsplatser.
– Vi har tillgång till fina lokaler på Talludden och Saturnus som väl klarar att två personer per rum, säger Hugander.
Och efter årsskiftet?
– Det kommer ungdomar hela tiden men det sker ju också en rörelse. Varje enskild individ blir äldre. Nästa år kommer många av dem nära vuxenålder och står på tur att slussas vidare ut i samhället.
Hugander tillade att den här utvecklingen  ställer krav på den befintliga verksamheten.
– Men den ställer också krav på den strategi vi måste ha för att förbereda oss för den volymökning som väntas, säger Hugander.
– Vi har lyckats bygga en bra verksamhet där vi lärt oss hantera snabba volymökningar. Det som nu väntar är en utmaning för hela kommunen i alla dess delar, inte bara socialnämnden. Det är därför viktigt att det fortsatta arbetet sker i samverkan.
Rent ekonomiskt råder balans.
– Vi låg lite efter i starten. Men nu ligger vi före och på ett litet plus, berättade socialnämndens ordförande Gert Jonsson (M).

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *