Nyheter

Polisen satsar på videoövervakning

Nyheter Polisen kommer de närmaste åren att göra en stor satsning på kameraövervakning.

Polisen kommer att storsatsa på kameraövervakning de närmaste åren. Arkivfoto: Peter Magnusson

Ett nationellt kameraövervakningssystemet håller på att tas fram

Det är ett system som ska kunna hantera i princip alla videokällor, från kameror monterade på helikoptrar, övervakningskameror i gatumiljö eller tillfälligt monterade kameror, exempelvis vid olycksplatser

Systemet ska byggas samman med flera olika dataprogram för videoanalys, exempelvis program som känner igen ansikten eller som kan läsa av registreringsskyltar. Det finns även program som automatiskt kan räkna ut hur mycket folk det finns i en folksamling.
– Allmän kameraövervakning gör att polisen får en tydligare bild av händelsen och även i vissa fall direkta spaningsuppgifter som kan leda till att gärningsmännen kan lagföras, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.

Erfarenheterna från de städer som drabbats av terrorattacker visar att kameraövervakningen har varit av avgörande för att kunna spåra och oskadliggöra gärningsmännen och förhindra fler attacker.

Målet med projektet är ett gemensamt och enhetligt kameraövervakningssystem.

Lokalpolisen ska få tillgång till trygghetskameror. Polisen börjar med prioriterade områden under våren och festivalerna under sommaren. Och sedan förberedelserna för valåret 2018. Systemet kommer att kunna manövreras från ledningscentralerna men så småningom också från mobila enheter.

 

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *