Nyheter

Polisen varnar för viltolyckor – en var åttonde minut

Nyheter Snart infaller den period på året där risken för viltolyckor är som störst. Därför vill nu polisen uppmärksamma det.

Det är när vi är på väg till och från arbetet som risken för olyckor är som störst. Detta då det är vid denna tid djuren rör sig mest. I genomsnitt i Sverige inträffar en viltolycka var åttonde minut. Denna vecka är det en stor nationell insatsvecka.
– Det finns all anledning att anpassa hastigheten och hålla tillräckligt avstånd till framförvarande fordon och vi vill detta år särskilt rikta oss till de som arbetspendlar i gryning och skymning eftersom djuren då är som mest i rörelse vilket innebär att risken för kollision är som störst, säger Jonas Hysing, ordförande i Nationella viltolycksrådet, till polisens hemsida.

Minskade under pandemin

Under Corona-pandemin minskade antalet viltolyckor. Men när vi nu i större utsträckning är på våra arbetsplatser igen så ökar de. Under oktober till december sker det flest viltolyckor under året.
– Vi vill också rikta oss till de utländska yrkesförarna som kommer in via våra gränser, ge dem ökad kunskap om viltolycksrisken samt hur de ska hantera viltolyckan när den väl har skett, säger Lena Britz, processledare vid Nationella viltolycksrådet.

Om man ändå råkar ut för en viltolycka så är det några saker som är viktiga att tänka på.
– Att ge våra eftersöksjägare en så noggrann och utmärkt position som möjligt är en av de viktigaste förutsättningarna för att snabbt kunna hitta det skadade djuret och, om det krävs, förkorta dess lidande, säger Jesper Einarsson och Jimmy Låås, Svenska Jägareförbundets och Jägarnas Riksförbunds representanter i Nationella viltolycksrådet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *