Nyheter

Polisens dag: Stärk polisnärvaron i hela kommunen

Nyheter Polisen måste finnas nära. Det är viktigt för känslan av trygghet att polisen känns närvarande i alla delar av Vaggeryds kommun. Förtroendet för polisen bygger på att de både hinner med grov kriminalitet och vardaglig brottslighet som skadegörelse, stölder och buskörningar. Läs C-debatten här

Din trygghet oavsett var du bor, är beroende av fler poliser. Vi vill att poliser ska vara lokalt förankrade, att du helst ska kunna känna till vilka som är dina lokala poliser – och att de kommer när du behöver dem – så måste det vara även i vår kommun.

I dag 25 augusti uppmärksammar vi Polisens dag med hylla alla de i polisens tjänst som dygnet runt arbetar för vår trygghet. Samtidigt vet vi att det behöver göras mer.

Centerpartiet har drivit på för en ökad polistäthet och fått lagstiftning på plats som tacklar brott på landsbygden. Men nu behövs ytterligare åtgärder. Polisens brottsbekämpande och förebyggande arbete på landsbygden bör bland annat utvecklas genom särskilda utredare, som har fokus riktat mot brottslighet som är särskilt vanligt förekommande på landsbygden. Vi vill se fler patrullerande poliser, återöppnande av poliskontor och fler mobila polisenheter. Landsbygdens trygghet kräver det.

Centerpartiet vill särskilt satsa en lokalpolismiljard i hela landet, och därmed betydande resurser i Jönköpings län, över den kommande mandatperioden på att återöppna stängda polisstationer och på stärkt polisnärvaro i hela länet.

En direkt konsekvens av vårt förslag skulle bli att möjliggöra en mycket tätare polisnärvaro i hela Vaggeryds kommun.

Anna-Maria Toftgård (C)
Ordförande Centerpartiet Vaggeryds kommun

P O Toftgård (C)
Vice ordförande Centerpartiet Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


2 reaktioner på Polisens dag: Stärk polisnärvaron i hela kommunen

Polisen har skriftligt meddelat att man inte vill se en polisstation i Vaggeryds kommun då det finns andra lösningar som gör att skattemedel används på ett effektivare sätt.

Vi Socialdemokrater lade istället ett förslag om att vi skulle arbeta för ett blåljushus istället för en polisstation och glädjande nog bifölls detta av kommunstyrelsen.

– Ett blåljushus handlar om att samla exempelvis räddningstjänst tillsammans med polis i samma byggnad. Ett sådant hus finns numer i Aneby och fungerar väl. Dock så styr vi inte över de här besluten själva. Polisen måste också vara med på banan. Men vi tror att det kan bli något riktigt bra utav det här på sikt.

Sedan vill vi lyfta fram det brottsförebyggande arbetet där vi samarbetar från skola, socialförvaltning, kultur/fritid, polis med flera. Att ha personer med lokalkunskap och ett stort engagemang betyder mycket för att nå framgång.

Bra skrivet Centern!

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett om man bor på landsbygden, i en stad eller i en mindre kommun. En av statens viktigaste uppgifter är att genom ett väl fungerande rättsväsende upprätthålla tryggheten. Polisens roll i det brottsförebyggande arbetet är central.

En polisiär närvaro är en självklar trygghet för invånarna. Idag är den polisära närvaron i kommunen inte tillräcklig och medborgarnas möjlighet att träffa polisen är begränsad. Detta är inte okej i en kommun av vår storlek. Vi ser och upplever en allt större brottslighet i vår kommun.

Under gångna mandatperioden, har vi drivet denna fråga och även kontaktat rikspolisstyrelsen att öppna ett poliskontor i kommunen, alternativt i kombination med ett blåljus hus.
Vi kommer fortsätta att aktivt verka för upprättande av en polisstation i kommunen.

Thomas Axelsson (KD)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *