Nyheter

Polisiär närvaro har en lugnande effekt

Nyheter Läs Pelle Philip (C) debattartikel här

Pelle Philip (C) vill ha poliser i kommunen

Som politiker i Socialnämnden, blir man beklämd när budskapet når oss att hemtjänstpersonalen upplever sin arbetsmiljö osäker. På dagtid såväl som nattid blir man provocerade av ungdomsgäng och av missbrukare som drar omkring i samhället eller samlas i trapphusen. För något år sedan hade vi problem med oroshärdar vid Jupiter och biblioteket i Skillingaryd. Lösningen blev då att kommunen fick köpa in tjänster från Ordningsvakten.

Men så ska det inte vara. Polisväsendet har en skyldighet att vara den servicefunktion som den utger sig att vara, även i Vaggeryds kommun. En polisiär närvaro har en lugnande effekt på ”buset”, därför har Centern en önskan om att det ska bli en kontinuerlig patrullerande närvaro i tätorterna Vaggeryd och Skillingaryd. Ett par timmar på dagen och ett par timmar på kvällen.

Är det då för mycket begärt? Nej, Värnamo har 20 poliser/10 000 invånare, Jönköping samma antal/10 000 inv. Värst är Eksjö som har 55 poliser/10 000 invånare. Visst far det förbi många poliser på E4, eller poliser som tränar hundar på skjutfältet, men det är inte det som skapar trygghet. Det är den fysiska närvaron som skapar lugnet och tryggheten även om det är bara för några timmar om dygnet.

Således vill Centern att kommunen snarast tar kontakt med Polismyndigheten för att ändra strategi, så att medborgarna får se en uniformerad polis i samhället och som lär sig känna vem ”buset” är och börjar kommunicera med dessa grupper. Bättre att förebygga.

Nu säger säkert någon att samhället har en skyldighet att ta han om dessa grupper. Så sant, så sant, detta jobbar vi med på Socialnämnden, men det vore bra om fick se mer engagerade föräldrar som tar ansvar för sina barn.

Pelle Philip (C)

Taggar

Dela


1 reaktion på Polisiär närvaro har en lugnande effekt

Helt rätt, patrullerande polis är det enda som rår
småbuset vilket vi ser överallt i vaggeryds kommun.
Snudd på pinsamt hur mycket som kan få florera
i så pass små orter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *