Nyheter

Politiker i opposition: Tankar om nya styret

Nyheter Vad tycker de nyblivna oppositionspartierna om torsdagens besked att Socialdemokraterna och Moderaterna gick samman. Vi gjorde en rundringning till den nyblivna oppositionen..

Atcha ”Salle” Adinda (L);
– Vi har haft kontakt med andra partier för ett samarbete. Jag blev överraskad över torsdagens besked, som sagt det har varit svårt att veta efter valresultatet anlänt. Moderaterna borde kontaktat oss och andra partier. Vi får söka ett valtekniskt samarbete med andra partier som startar i detta nu. Beslutet i torsdags kanske är bra för kommunen, vi står för en hel del utmaningar. Det behöver inte vara dåligt. Nu när vi i är i opposition blir vi en nagel i öget, menar Salle (L). 

Magnus Thelin (L);
– Femklövern hade en del ledningsarbetet att arbeta med innan ett nytt alliansstyre skulle kunna tillträda. Liberalerna har hela tiden förväntat sig att vi skulle ha ett fortsatt borgerligt styre i vår kommun.
Moderaterna har i samtal talat om att man inte kan lita på Sverigedemokraterna. Att de vid ett samarbete skulle kunna rösta annorlunda i någon omröstning i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har röstat som femklövern i 80 procent av de omröstningarna som har varit. Nu väljer Moderaterna att samarbeta med Socialdemokraterna, som har röstat gemensamt i 20 procent av frågorna. Detta är ett märkligt beslut som vi uppfattar som respektlöst gentemot majoriteten av väljarna i Vaggeryds kommun.
– Vi har ännu inte talat med de övriga partierna kring att bilda någon form av gemensamt samarbete, men kommer i närtid att ha en träff med KD, C och EMP, menar Magnus Thelin (L). 

Thomas Axelsson (KD); 
– Jag vet inte vad jag ska säga. De där två (reds anm; Gert och Kenth) har varit milda mot varandra senaste tiden. Det har inte varit i sakfrågan de hittat varandra, de är måna om sina jobb. Majoritet har varit vårt första alternativ. Vi får helt enkelt göra det bästa av situationen som uppstått och vi ska driva våra sakfrågor i oppositionen. 

Jörgen Johansson (C); 
– Först är det väl bara att gratulera. Jag tror inte det här beslutet med Moderaterna och Socialdemokraterna blir tillräckligt bra för kommunen, hoppas jag har fel. Vi blir ett bra och starkt oppositionsparti. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Mina personliga tankar är lite mer annorlunda än partiet. Jag har varit vice ordförande i fyra år. Jag blev inte förvånad, jag har känt det här länge. Personligen kan jag känna besvikelse över att Moderaterna inte en enda gång har diskuterat den uppkomna situationen med Centerpartiet. Min fråga är varför? Jag blev inte inte imponerad över överenskommelse de har skrivit. Vi har haft presidiemöte under fredagen och jag har sagt till Gert och Kenth att, förutom skattehöjning, ska det bli spännande att höra de andra frågorna som är viktiga. Vi vill ha fram sakfrågorna och det gäller bland annat förändring i kommunala organisationen. Vi har presenterat detta och som jag förstår på vår förhandlare så enas S, KD, L i princip alla frågorna med oss gällande förnyelse. Moderaterna har varit emot det här, då blir jag lite förvånad. Vad händer med de frågorna, läggs de här i malpåsen? Det blir min stora fråga. Man cementerar gamla hjulspår och då kommer det inte att bli några förändringar. Det kan vem som helst räkna ut vad som behöver förändras, det gäller både fastighetsskötseln, underhållet och andra saker som inte fungerat bra. Jag hoppas att oppositionen inte blir en splittrande opposition utan kör på sakfrågor.

Lennart Karlsson (EMP); 
– Jag lägger inte ner energi på det jag inte kan styra. Förvånansvärt att det ska vara ”enkelt”. Man behöver lyssna på andra, det för oss framåt. Att det var enkelt var ett dåligt försvar, det ska inte vara enkelt. Att göra enkelt för sig själv gagnar inte kommunen. Den här koalitionen är något som gagnar deras egna partier och inte kommunen i första hand. För mig verkar det som att det är bäst för våra partier. Det ska vara svårt att styra en kommun. Jag lyssnar på andra fast inte andra tror det. Jag tänker på boken ”Tankar från roten” med Tage Danielsson, att ifrågasätta, det är fruktansvärt bra. Det är därför jag är ifrågasättande. Det ska bli väldigt givande att vara i opposition de här kommande fyra åren. Jag har åsikter om att det här blir ”enklare”.
Sondering har genomförts, inget tal om samarbete, utan sondering om våra åsikter. Inga förhandlingar, absolut inte. Det här har man förstått länge att det skulle bli så här. Det blir tydligt när man bokar tre rum på Skillingehus så för mig var det här ingen kioskvältare. Jag lägger mig inte i vad andra gör. Jag vet hur stora vi är, jag vill inte vara musen som röt. Man måste se hur många som röstat på oss kontra detta för ett inflytande. Det ska bli trevligt att vara i opposition. Socialmoderaterna måste de ju heta. Jag har emot motivet att man ska göra det enkelt för sig och det verkar ha varit väldigt vara viktigt att behålla sina positioner. 

Elizabeth Orellana Bravo (V); 
– Rent allmänt kan vi nu få ett stabilare styre i kommunen. Två partier arbetar smidigare än fyra… Men vilken politk kommer Socialdemokraterna och Moderaterna ha tillsammans angående privatiseringar? Om invånarna blir missnöjda med S+M styret och vill rösta för förändring, vilka kommer man att rösta på då? Vår roll I Vänsterpartiet har inte förändrats. Vi har suttit och sitter fortfarande i opposition. Vi ser som vår uppgift att påverka S och M att arbeta för de utsatt i kommunen ska få en bättre livssituation, säger Elizabeth Orellana Bravo från Vänsterpartiet. 

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Jag blev inte chockad. Känt på mig sedan valnatten att något sådant här skulle bli av. De har fattat det här beslutet och vi accepterar beslutet. Märkligt att de här två partierna som inte varit överens helt plötsligt kan enas. När man ser vad de ska göra tillsammans så blir man lite fundersam. Ett nytt badhus kostar 250 miljoner kronor. Moderaterna har varit emot det. Vi har mycket annat att lägga pengar på. Det är likadant våra idrottsplatser. Gert har inte varit någon stor idol av dessa. Helt plötsligt så ska järnvägsundergången i Vaggeryd göras om och nu snackar vi kanske lika mycket pengar till. När vi tittar i investeringsbudget så ligger vi 1,7 miljarder i skuld och då ska man helt plötsligt få in x antal hundra miljoner till. Antingen vet de något som inte vi andra vet eller så bygger man något form av luftslott.
Vi har fått in många nya medlemmar och det är väldigt spännande. Många yngre och kvinnor. Inför nästa val ska vi komma ut med en bred styrka.
Jag kan inte svara på oppositionsrådsplatsen, men vi är helt utanför den diskussion. Som det ser ut så har vi platser i alla nämnder, det känner vi oss rätt till freds med det. Visst, skulle vi få chansen att komma innanför Skillingehus väggar på riktigt, så skulle det vara spännande. Vi känner oss rustade till det också. Vi är tredje största partiet och vi får se om det blir så.

Den samlade oppositionen avgör vem som blir oppostionsråd (reds anm; Kenth tidigare roll). Till fullmäktiges presidium väljs två stycken från majoriteten, S och M, samt andre vice ordförande blir från oppositionssidan. Första kommunfullmäktige, men den ny konstellationen blir sista dagen i oktober. 

De kommunala nämnderna ska väljas och det beräknas ske inom några veckor. 

Som det ser ut i dag, har Vaggeryds kommun, enligt kommunallagen tre kommunalråd. Kommunalråd är någon som har mer än 40 procents tjänstgöring.   

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *