Nyheter

Politikerna ser över sina arvoden

Nyheter Parlamentariska gruppens ordförande PO Toftgård (C) redogjorde för förslaget om kommande förändringar i kommunhuset i Skillingaryd. Del 1 av 3.

PO Toftgård (C) redovisade för parlamentariska gruppens arbete

– Vi har en väl genomarbetad plan. Alla var överens om att den politiska organisationen fungerar bra i Vaggeryds kommun. Politiska organisationen måste också få kosta. När det gjordes analys i Sverige, kostade vi här i Vaggeryds kommun nästan mest, säger PO Toftgård (C) ordförande i parlamentariska gruppen.

– Vi kostade 16 miljoner under 2016, men vid kontroll var 2,1 miljoner felbokförda. En av orsakerna till de här höga kostnaderna är att vi har ovanligt långa möten jämfört med andra kommunen. Vi har många ersättare på plats. Vi har även mötesarvoden som ersättare där en sådan i kommunstyrelsen kostar 17 000 kronor per gång. Vi är rätt många antalet politiker per nämnd. Fler heldagar har vi haft under den här mandatperioden. Vi har inte sagt att det är fel, men vi kanske inte behöver lika många heldagar som vi lagt ner den här perioden. Vi har även haft många parlamentariska utredningar, en vindkraftsgrupp som har jobbat mycket, miljöparlamentarisk utredningsgrupp, säger PO Toftgård (C).

– Inget enskilt parti är helt nöjda, vi ska tänka framåt – ingen vet valresultatet i höst. Fullmäktige vill vi ska bli oförändrat med 41 ledamöter. Mötestid ville (S) och (V) ville börja kl 15.00 övriga ville klockan 17.00. Tekniken säger vi att vi ofta är något som krånglar, så även idag, det är inte bra när det krånglar, måste fungera. Lokaliseringen till våra sammanträden bör vi titta över. Kommundirektören kanske inte ska skriva protokoll, vi vill inför begränsa talartid.

– I kommunstyrelsen ska det fortsätta vara 13 ledamöter, vi föreslår en förste vice ordförande från majoriteten och andre vice ordförande från oppositionen. Minska antalet ledamöter till 11 i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, vi föreslår ny teknisk nämnd med fem ledamöter, där (S) är helt emot förslaget om en ny nämnd, menar PO Toftgård (C).

– Ersättning till ersättare ska vara med arvode alternativt förlorade arbetsinkomst, där har (S) annat förslag. De grunder som fanns tidigare i nämnder gick på gamla uppgifter och sa att halva arvodet på ordförande ska ligga på vice ordförande, så den sänker vi. Höjer arvodet för barn- och utbildningsnämndens samt socialnämndens ordförande till 220 000 och vice sänker vi till 110 000 kronor per år. Vi sparar 200 000 kronor vid ändrade antal ledamöter i nämnderna, kortare möten skulle spara närmare 400 000 kronor på ett år,  avslutar PO Toftgård för kommunfullmäktiges ledamöter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *