Nyheter

Politikerna ska jobba för ökad polisnärvaro

Nyheter (KD) lämnade in en motion till kommunfullmäktige där partiet önskade att polisen skulle vara på plats i kommunen, kanske genom en station eller ett blåljushus. "BRÅ avstyrker", "vi vill kunna hämta pass eller lämna in hittad cykel", "vi styr inte men vi kan påverka", var flera av tongångarna under diskussionen.

Mer poliser önskas. Arkivbild

– Man måste inte ha öppet hela tiden men några gånger i veckan och att det finns en stationerad plats där invånarna kan vända sig till. Den volym som rapporteras in till brottsrådet är cirka 1200 brott per år. Det betyder tre till fyra brott per dag. Vi ser vilka frekvenser det är och vi behöver den här polisiära närvaron, säger Thomas Axelsson (KD).

– Brottsförebyggande rådet yrkar avslag på motionen. När de vill avslå så vill de inte driva en station här. Det här är ingen lokal kommunal fråga, utan en regional fråga som inte vi styr över. Förvånande argumentering, lite märkligt kan jag tycka. Vi yrkar avslag på motionen, kontrar Kenth Williamsson (S).

– Är inte blåljushus i Aneby ett poliskontor så vet jag inte vad det är, säger Thomas Axelsson (KD).

– Jag har ett ljummet förhållande till den här motionen. Men jag ger min syn då jag sitter i rådet med polisen. Första delen är klar: vi behöver fler poliser och det driver alla partier. Sedan står det lite om brottslighet, men jag får bekymmer när vi ska ta beslut på att-satserna. I Aneby har man ett rum för polisen i blåljushuset, men att det utgår därifrån tror jag inte: de utgår från Eksjö. Det finns kontor här och var med lite hittegods, de kanske är bemannade en halv dag. Hur fungerar det i vår kommun? Ibland behöver man genomföra ett förhör eller ta ett urinprov, det finns ett rum på Skillingehus som de kan använda till detta. I familjecentralens lokaler i Vaggeryd finns möjlighet att ta drogtester också. I våra brottsförebyggande åtgärder har vi varit framåt, men vi jobbar nära med fältare och fritidsledare så vi är snabba. Jag är ljummen till den här motionen, men att ett hus behövs är oklart. Att-satserna är svåra. Fullmäktige kan tycka att vi är behov av ett poliskontor. Den här är svår att hantera, men jag vill inte vara för stökig i femklövern. Blåljushus står inget om i motionen, så den frågan kan vi ta vid annat tillfälle. Vi måste utgå från två ställen då vi har två tätorter, säger Gert Jonsson (M).

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag blir lite fundersam på vad både Gert och Kenth säger. Vi kan inte styra det. Vi i fullmäktige jobbade frenetiskt att Försäkringskassan skulle vara kvar, men vi hade inget att säga till om det, det förlängde tiden enbart. Om ni två säger att ni inte tror att det spelar någon roll om vi inte har någon polisstation, men att säga att vi inte kan påverka polisen… Klart vi ska påverka. Vi kanske inte når ända fram, men det säger var vi står någonstans i frågan. Det är en ohållbar situation när det gäller knark på skolorna. Jag tycker att vi ska rösta ja. Når vi fram vet vi inte, men vi säger vad vi vill, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Vi är alla överens om att vi vill ha ett tryggt samhälle. Problemet med den här motionen är att det är inlåsningseffekter. Jag delar dina tankar, Gert. Hur hanterar man det här? Det är ändå att-satserna vi ska ta beslut på. Jag tror att säger man nej till det här och tar ett rejält tag om att utgå från Aneby och göra likadant. Klart att invånarna är orolig. Man räknar att det var 32 000 polisanställda och då är det alla sorter. Vi kommer inte någonstans med det här. Bättre att jobba med någon form av blåljusvariant, säger Roger Ödebrink (S) som yrkar avslag på motionen.

– Varför har BRÅ tillfrågats, motionen är skriven att förfrågan ska riktas till rikspolisstyrelsen, säger Thomas Axelsson (KD).

– Jag läser att-satserna och där står det klart och tydligt vad som ska göras. Jag delar delvis Ulfs tankar. Jag har full respekt för Gerts ljumma tankar, då han sitter i BRÅ. Vi ska fatta beslut om att-satserna, sedan får vi återkomma vad som är bäst för våra kommuninvånare. Jag måste i min lekmannaroll lyssna in vad experterna säger. Jag bor centralt i Skillingaryd och jag är inte rädd någon dag i veckan. Det finns otroligt mycket poliser i våra tätorter, säger Annelie Borgström (S).

– Vi kanske slipper åka till Jönköping för att söka efter hittegods, göra pass och bland annat. Polisstationen är en mycket viktig del, vi ska inte ge upp kampen. Varför ska vi säga att vi gör upp kampen? En polisstation för allmän service vore toppen, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Aneby har öppet två timmar på torsdag. Jag tycker att den här motionen med ökad polisiär närvaro är bra. Vi vill ha samhällsservice. Polisen ska vara närvarande och utgå därifrån. Sluta leka med ord. Polisstation hette det förr, säger Jenny Larsen (KD).

Ett enigt kommunfullmäktige beslutade att bifalla motionen och att påverka för att öka polisiära närvaron i kommunen.

Här finns motionen att läsa

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *