Nyheter

Politikerna tar ställning till permanent flytt

Nyheter Vaggeryds bibliotek har varit i mångas tankar senaste tiden. Kommunstyrelsens arbetsutskott tog nästan ett ställningstagande vid senaste sammanträdet. ”Blir jättebra”, ”Det här är ingen cykelställsfråga, vi vill ha en djupare genomgång”

Arkivbild

Det började med en motion…. Därefter har funderingarna och förslagen på om eller var biblioteket ska flyttas från Fenix i Vaggeryd till en mer centrumnära placering. Hos politikerna i kultur- och fritidsnämnden beslutades att flytten av biblioteket till Handelsbankens tidigare lokaler i centrala Vaggeryd var det bästa. Men en permanent flytt av en sådan dignitet kräver fler politikerbeslut. Arbetsutskottet i kommunstyrelsen diskuterade frågan vid senaste sammanträdet.

– Vi har diskuterat det här våldsamt mycket. Vårt förslag är att vi godkänner den permanenta flytten. Men det är en stor fråga så här krävs ett fullmäktigebeslut, menar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Thomas Axelsson (KD) menar att ”beslutet har diskuterats en del men det blir jättebra med ett bibliotek i centrum och det gynnar utvecklingen av densamma”.

(S)-gruppen däremot är inte helt överens med femklövern.

– Vi har inte tagit ställning till det här i arbetsutskottet. Vi vill diskutera det här i vår partigrupp. Vi skulle gärna vilja se en bredare och djupare analys av detta innan vi går till beslut. Flyttar vi får vi ett bibliotek med mindre ytor och inte så stora sidoutrymmen. Men visst, det finns både för- och nackdelar med den här flytten. Vi vill se en ordentlig genomgång av frågan. Det här är ingen cykelställsfråga. Tidigare var tanken en tillfällig flytt, men nu är det permanent och då behöver vi en större genomgång av frågan. Ytan blir hundra kvadratmeter mindre också vilket är en stor procentuell minskning, kommenterar Kenneth Åberg (S).

Frågan bollas nu vidare till kommunstyrelsen och därefter väntar ett beslut i kommunfullmäktige.

Här finns motionen att läsa som lämnades in förra sommaren av (L)

Taggar

Dela


3 reaktioner på Politikerna tar ställning till permanent flytt

Självklart är inte S-gruppen enig, litar ni inte på era representanter i kultur- och fritidsnämnden? Ett utmärkt förslag att flytta folkbiblioteken till centrum och jag tror att de ordningsproblem som är på folkbibliotekets nuvarande plats blir en ickefråga när det flyttas. Att det blir 100 kvadratmeter mindre tror jag inte kommer att märkas, blir bra att slippa trappor och pelare. En fördel till är att Vsbo äger lokalerna och vi slipper det stora byggbolaget samtidigt. Blir utmärkt detta om än några månader försenat på grund av ännu en utredning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *