Nyheter

Politisk röra på högsta nivå

Nyheter Igår gick Vänsterpartiet ut med att de saknar förtroende för statsministern och att de därmed begär en misstroendeomröstning i riksdagen och tre partier anslöt sig till den linjen

Bild: Riksdagen

Knappt hann de vrida av sina mikrofoner innan Sverigedemokraterna meddelade att de också ville få en omröstning om förtroende för Stefan Löfvén. Därefter ställde sig Moderaterna och Kristdemokraterna upp och sällade sig till denna skara. Bakgrunden till det hela är att Vänsterpartiet krävde att regeringen skulle stoppa ett förslag om, enligt dem, att införa marknadshyror. Statsministern hävdade att det inte finns något sådant förslag och det är ju riktigt i sak. Det har presenterats ett utredningsförslag om fri hyressättning i nybyggnation som inte har fått investeringsstöd. Ett förslag som ska processas med remisser innan det hanteras av lagrådet för att därefter utmynna i en proposition. Min fundering kring detta är att Socialdemokraterna, som i grunden delar Vänsterpartiets linje, vill dra ut på tiden innan det kan hamna på riksdagens bord. Troligen vill de dra ut på det fram till sommaren 2022 och därmed göra det till en valfråga.

Nu är planen att det ska hållas en omröstning på måndag klockan 10.00 och därefter vet vi om misstroendeomröstningen får majoritet. Blir det så har Stefan Löfvén en vecka på sig att bestämma sig för hur han vill göra. Han kan välja att avgå och då får talmannen ta vid för att undersöka vilka förutsättningar det finns för en ny regering. Alternativet är att statsministern utlyser ett extraval som ska hållas inom tre månader. Bägge alternativen har sina brister. Om Löfvén väljer att avgå ska talmannen göra så kallades sonderingar. Efter valet 2018 tog det fyra månader innan det fanns ett regeringsunderlag, och det är nog inte enklare i nuläget. Då kan en ny regering vara på plats framåt årsskiftet och har små förutsättningar att göra något innan det är dags för ordinarie val i september 2022. Blir det extraval, som nog inga utom Sverigedemokraterna vill ha, blir det spännande att se om valresultatet ger förutsättningar för ett tydligt regeringsunderlag. Annars är vi på ruta ett igen.

Många är det nog som höjer på ögonbrynen när Vänsterpartiet är de som, möjligen, krattar manegen för en regering med en moderat statsminister som hamnar i knät på Jimmie Åkesson. Problemet för Vänsterpartiet är att de har målat in sig i ett hörn som är svårt att lämna utan spår efter sig. I min värld ser jag det som troligt att det kommer att förhandlas med Vänsterpartiet som gör att de får ett hyggligt köttben som gör att de kan krypa ur misstroendeförklaringen med hedern någorlunda i behåll.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Politisk röra på högsta nivå

Man nämner hur S har behandlat Vänsterpartiet och hur har de behandlat SD. Det är ju ren mobbning. Vänsterpartiet och SD verkar vara de som bryr sig om hur vanliga människor har det. Det var inte så länge sedan som S och C kivades om papperslappen. Nu gillar de varandra men hur länge?

Demokrati är när folkets val sitter i regeringen, politiker som gör sitt jobb endast för pengarna och makten och ignorerar folkets vilja är inga politiker. Jag hoppas på nyval så de mest betydelselösa partierna åker ur riksdagen (MP och L). Sverige behöver en konservativ regering nu!

Analysen är nära, men nära skjuter ingen….om man inte har glömt det så pågår en pandemi förförutom allt annat som man har fullt upp med i regeringen.

Det är väl ändå som så att det är en utredning som ska göras och behandlas som sig bör innan ett förslag läggs på bordet. Man kan ju inte agera som regering innan underlaget är klart.

Men V har stressat och inte tänkt på konsekvenserna av sitt agerande, det lär ju inte bli mer V- politik om misstroendeförklaringen går igenom och dessutom kan det komma bli rörigt ett bra tag framöver när vi nu befinner oss mitt i en pandemi. Att de andra partierna M, KD med SD i spetsen agerar oansvarigt i en tid som denna är föga förvånande, men V är ute inte ens ute och cyklar utan de har hamnat i kosmos!

Socialdemokraterna har behandlat Vänsterpartiet som mindervärdig, totalt räknat med dess stöd.
Hur tokig dess politik ändå är.
Sverige har ju bottnat i all europeisk statistik de senaste tio åren.
Dags för nytt tänk nu.
Detta är en bra början.

Märklig analys! Är det Vänsterpartiet som målat in sig? Är det inte så att tålamodet till sist tog slut efter alla förödmjukelser? Är det inte så att de äntligen biter ifrån med att nu får det vara nog? När de fått sitt ”köttben” kommer de att kunna stoltsera med att de rakryggat stod emot även det hårdaste av motstånd och att de segrade – för medborgarnas skull? Nästa segrare är Sverigedemokraterna som visat att de kan samarbeta med alla och lierat sig med till och med Vänsterpartiet när situationen så krävde. Ingen mobbning från deras sida trots all mobbning de själva utsatts för. Den stora förloraren på ett ”köttben” kan väl bli Centerpartiet, som får formulera på hur de skall förklara nästa misslyckande för sina väljare. Här gäller det kanske för Annie Lööf att börja tugga på nästa sko.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *