Nyheter

Populär författare besöker kommunen

Nyheter Under tre dagar besöker författaren Pär Sahlin årskurs 7-9 på Hjortsjöskolan och Fågelforsskolan.

Författarbesöken anordnas av skolbiblioteken tillsammans med Remida och skapande skola. Pär har bland annat skrivit en serie och Epa-traktorer som har blivit väldigt populär främst hos killarna.

Pär Sahlin berättar:

– Jag är lärare i botten, barn- och ungdomsförfattare och läromedelsförfattare. Jag är uppvuxen i Jönköping men har bott i Stockholm sedan 25 år tillbaka. Jag har skrivit 24 barn- och ungdomsböcker för olika åldrar. De senaste åren har jag skrivit böcker om ungdomar som bor i en liten by och som kör Epa. Det har blivit något av en succé. Jag tänkte när jag skrev de här böckerna, vad gör jag nu? Jag skriver för en grupp ungdomar som man rent fördomsmässigt tänker att de inte läser böcker, vilket stämmer ganska bra. Det hade ju varit smartare att skriva en bok om en tjej som bor i innerstan för det är ju de som läser mest. Det blev av en ren slump att jag valde att skriva om detta men redan efter en bok blev jag överväldigad av ungdomar som skrev till mig om att de hatar att läsa böcker men att de älskade mina. De beskrev det som att jag skrev om hur det är i deras lilla by. De känner igen sig och jag tänker att ska man fånga de ofrivilliga läsarna så tror jag att det är där som man ska nå dem, där de känner igen sig och blir bekräftade. Det har blivit åtta böcker inom detta ämne. En ny serie är på gång som kommer ut nu i maj.

Susanne Westroth som är skolbibliotekarie i Vaggeryds kommun bekräftar framgången av böckerna och berättar: 

– De killarna som jag aldrig har fått att läsa en bok plöjer sig igenom böckerna. Vissa av dem har läst allihop och läser dem om och om igen. De känner sig så hemma i det.

När vi är på besök i aulan på Hjortsjöskolan är det årskurs 7c som får lyssna till Pär och ställa frågor till honom. Eleverna verkade väldigt fokuserade och ställde flera frågor till författaren. Pär hade ett väldigt bra sätt att berätta för att göra eleverna intresserade och när han berättade om sin barndoms randiga skrivböcker och telefonen i hallen som satt fast i en sladd kände jag igen mig eftersom vi är uppvuxna ungefär samtidigt.

Pär berättade om när han som nioåring blev intresserad av att skriva och om hur det utvecklades när han blev äldre. När han började skriva böcker professionellt började han med att skriva en serie i fyra delar som var Fantasyböcker och senare realistiska barnböcker. Några av dem har blivit översatta till arabiska och hans böcker har fått många priser. 2020 kom första delen av ungdomsboksserien Sävaträsk ut och sammanlagt blev det fem böcker i serien. Sävaträskserien följdes av ytterligare tre böcker kallad Säva spinoff med samma tema om Epa. Under 2024 kommer det ut en ny serie av Pär Sahlin som går under namnet Svartforsa-serien. 

Många frågor blev det till författaren, bland annat, har dina barn någon Epa?

– Nej, på Södermalm där jag bor finns inte en Epa så långt ögat kan nå, svarar Pär.

  [1/3]

  [2/3]

  [3/3]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *