Nyheter

Populärt med gösfiske

Nyheter Att fiska gös är populärt i länets sjöar och intresset växer hela tiden.

Fiske är en populär hobby. Arkivbild

Samtidigt kan gösen ha en negativ inverkan på andra fiskar och därför är Länsstyrelsen idag mer restriktiv med att ge tillstånd för att plantera ut fisken.

Att Småland är ett område med bra gössjöar, det är nog allmänt känt bland de flesta fiskare. Till exempel är det nuvarande svenska rekordet – en gös på drygt 12,5 kilo – tagen i området. Den som är på jakt efter att slå det rekordet har störst chans om hen fiskar i vatten som har täta bestånd, enligt Länsstyrelsens rapport som baserar sig på en enkätstudie till de fiskevårdsområden i länet som har gös.

Länsstyrelsen har också kartlagt försäljningen av fiskekort och av den kartläggningen framgår tydligt att goda gösbestånd är något som lockar fritidsfiskare. Under hela 2000-talet har det skett en ökad försäljning av fiskekort i de områdena.

Det vanligaste är fortfarande trollingfiske efter gös, men vertikalfiske, en typ av jiggfiske, är en metod som ökat de senaste åren. Sedan 2000-talets början har nätläggningen minskat avsevärt i länets sjöar.

Gösen är dock en introducerad art i Jönköpings län. Det finns 333 dokumenterade utsättningar fördelade på 126 sjöar sedan slutet på 1800-talet. I drygt hälften av dessa sjöar har introduktionen lyckats. Dessutom har gös spridit sig till ytterligare 20 sjöar. Totalt finns arten i 90 sjöar i länet. Analyserna visar bland annat att gösen inte trivs i små sjöar högt över havet samt att den gynnas av hög näringstillgång, litet siktdjup, kort omsättningstid och litet medeldjup.

Samtidigt tyder en hel del på att gösen kan ha en negativ inverkan på andra fiskarter som sik, siklöja, öring, röding och abborre. Därför är Länsstyrelsens tillståndsgivning vad avser utsättning av fisk mera restriktiv idag än den var förr.

Drygt hälften av fiskevårdsområdena uppger att en eller flera av sjöarnas fiskarter påverkats av gösintroduktion. Ofta är det flera samverkande faktorer som styr hur artfördelningen varierar i en sjö och det är inte säkerställt att gösen är ensamt ansvarig för de uppgivna förändringarna.

Tänk på att all förflyttning eller utsättning av fisk och kräftor kräver tillstånd från Länsstyrelsen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *