Nyheter

Premiär: Full fart på seniormässan

Nyheter Lust till livet – hela livet. Det är rubriken för seniorveckan i kommunen. Vi besökte Mejeriet i Skillingaryd under måndagsförmiddagen där det minst sagt var full fart. – Över förväntan, helt klart, säger Maria Jigåker och Anita Jonsson som är äldresamordnare...

Maria Jigåker och Anita Jonsson är äldresamordnare i kommunen. I mitten ses Anita Grönlund som passade på att besöka mässan i dag.   [1/29]

  [2/29]

  [3/29]

Grunditz kikar runt  [4/29]

Makerspace, idéverkstad på biblioteket  [5/29]

– Vi bygger fågelholkar på Furugården, berättade Kjell Ljung som hade lite mer med sig än just fågelholkar  [6/29]

  [7/29]

  [8/29]

NBV  [9/29]

  [10/29]

  [11/29]

Tre Anitor. Grönlund, Jonsson och Jigåker.  [12/29]

Vuxenskolan  [13/29]

Folktandvården  [14/29]

Hälsocenter  [15/29]

Rehab  [16/29]

Asken på Furugården  [17/29]

  [18/29]

Åke Magnusson var på plats.  [19/29]

Vårdcentralen i Vaggeryd  [20/29]

Polisen  [21/29]

Vsbo och värdinna på trygghetsboende  [22/29]

Blida  [23/29]

Fikapaus  [24/29]

Fler medier på plats...   [25/29]

I väntan på något...?  [26/29]

Biblioteket   [27/29]

  [28/29]

På Mejeriet är det i dag seniormässa  [29/29]

När vi öppnar och går in genom huvudentrén är det minst sagt full fart, sorlet från glada seniorer överröstar allt och här finns många utställare på plats för att informera om just sin verksamhet.
Regionen, polisen, Vsbo, studieförbund, pensionärsföreningar med flera… 

Folktandvården vill att munnen är ihop med kroppen och tipsar om munhygienen. Rehab finns på plats för att prata om hjälpmedel i hemmet. Asken, en daglig verksamhet på Furugården, för demenssjuka visar att axplock av vad de gör och berättar att man har öppet tre dagar i veckan. 

Vsbo pratade om trygghetsboende.
– Just nu har vi en ledig etta och tvåa på trygghetsboende i Vaggeryd. Det var en självklarhet att vi skulle vara på plats här i dag på seniormässan, menar Lena Svensson från Vsbo som i övrigt nämner en rekordstor kö till övriga lägenheter, 9 000… 

Vaggeryds vårdcentral pratar om vårdplanering och trygghet i hemmet, vad man ska tänka på gällande läkemedel, inkontinens, vaccination. De delar ut reflexer och berättar att man har öppet hus för att seniorerna ska se ”vad som händer bakom kulisserna”. 

Hälsocenter med Jerry Karlsson och Jackline Edén finns på plats där Jackline berättar;
– Viktigt att lyfta frågan om suicidprevention. Det är ett stort samhällsproblem och ett stort mörkertal. Man behöver inte må dåligt. Det är viktigt att vi pratar om det. Det finns samtalshjälp. Främst pratar jag om ”äldrelinjen”, svarar där gör volontärer, det är ett medmänskligt stöd. 

Folkbildning Bilda, och Mikaela Simonsson, berättar om att flytta, att bli ensam, när kroppen sviker och en utställning om ”Årsrika” som just nu kan studeras på länets äldreboende. 

Polisen finns på plats, vad pratar ni om, undrar vi?
– Vi pratar om bedrägerier och grannsamverkan. Vi pratar med seniorerna om man fått sms, telefonsamtal eller mejl, att man ska vara försiktiga. Man måste påminnas om det här hela tiden. Bedragaren försöker att skrämmas och be den i andra ändan att fatta snabba beslut, berättar Andreas hos polisen. 

Maria Jigåker och Anita Jonsson är helt överväldigade över förmiddagen;
– Över förväntan, var första kommentaren som samordningsduon nämnde för oss och fortsatte: 

– Vi började planeringen tidigt, alla som vi bjöd in tyckte det här var en bra grej. Förra året hade vi seniorvecka i miniatyr här på Mejeriet och på Navet i Vaggeryd. I år startar vi seniorveckan med en seniormässa, och det blev ju lite häftigt att det var så många som ville komma hit. Vi har fått pengar från Ulla von Seth:s stiftelse för att bekosta bussresa från Vaggeryd, så de norrboende kommunbor också kan komma hit i dag, summerar de två samordningstjejerna Anita och Maria. 

Seniorveckan är fylld med aktiviteter. Ett 25-tal utställare fanns på plats under måndagen på Mejeriet och under veckan kan man testa på en rad aktiviteter både i Vaggeryd och Skillingaryd. Några axplock ur veckoprogrammet; öppet hus vårdcentral, makerspace (reds anm; idéverkstad på biblioteket), daglig verksamhet och räddningstjänst, sjunga tillsammans, x-rundan, mobilkoll, promenad, kreativt med remixa, filmvisning, boule, stavgång, föreläsning, sittqigong, mat- och provsmakning, dans och balans, senior-quiz med räkmacka och bowling.

Skydda dig mot bedrägerier

Den senaste tiden har många äldre personer utsatts för bedrägerier. Det kan ske via telefon eller hembesök och gå till på olika sätt. Ett exempel är att en person säger sig ringa från banken eller arbeta för polisen och behöver tillgång till ditt bankkort, pin-kod eller andra värdesaker. I vissa fall följer bedragaren upp samtalet med att komma hem till dig. En bedragare kan ange olika skäl till att vilja komma in i din bostad, de kan vara en eller två personer som ringer på din dörr och påstår att de behöver gå in i ditt hem för att utföra en kontroll. För att verka trovärdig kan bedragaren vara klädd i arbetskläder och ha passande utrustning. Var alltid skeptisk när du får ett oväntat hembesök eller samtal. 

Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig.
Lägg på luren om en obekant person ringer och du blir osäker.
Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem.
Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
Ring en anhörig eller bekant om du känner dig osäker.
Vid pågående brott, rint 112.  

Taggar

Dela


2 reaktioner på Premiär: Full fart på seniormässan

9 000 personer i kö till Vsbo?!
Då är det hög tid att bygga lägenheter i kommunen!
Politiker: Vakna! Det är dags att ni ger ägardirektiv till Vsbo och ser till att satsningarna i Stigamo betalar sig tillbaka med skatteinkomster från personer som jobbar där och blir kommande skattebetalare i kommunen genom att Vsbo erbjuder lediga lägenheter!
Annars är ju hela satsningen i Stigamo förgäves = skatteinkomster till Jönköpings kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *