Nyheter

Räddningstjänsten ber om eftertanke

Nyheter Sommarvärmen håller i sig och det kan bli mycket folk vid badplatserna till helgen. ”Håll badplatser fria så vi kan ta oss fram med stor arbetsfordon”.

Fredrik Björnberg på räddningstjänsten i Vaggeryd vill skapa en säker miljö

Räddningstjänsten i Vaggeryds kommun arbetar som alltid trots sommarvärme. Fredrik Björnberg menar att det kan bli ett bekymmer när besökare ställer sig så att räddningsfordon inte kommer fram.

– När vi ska ta oss fram kommer vi med stora fordon, förklarar Fredrik. Besökare ställer sina bilar på båda sidorna av en väg och tänker ”här kommer en bil igenom”, men vi kommer med lastbil och båt. En brandbil är 2,60 bred och sedan måste vi ha lite marginaler. 

Fredrik upplyser om att ett räddningsfordon behöver minst 3 meters bredd för att ta sig fram, men att 3,5 meter ger än bättre spelrum för vingel och snedparkeringar. Även på icke kommunala vägar gäller det att se upp, tillexempel vid härån. På grund av fordonens tyngd kan de sällan köra av vägen då de förstör och i värsta fall kan välta. Fredrik förklarar att all tid är värdefull.

– De minuter som de tar oss att springa ner till en bladplats vid ett drunkningstillbud kan vara avgörande för om en person överlever. Dessutom tar det energi från brandmännen att släpa utrustning, energi som vi hellre lägger på räddningsarbetet. Och behövs det båt finns det ingen möjlighet för brandmännen att bära dem till sjön utan det krävs att vi kommer intill en sjösättningsramp.

– Vår förhoppning och önskan är att man tänker på detta och parkerar klokt. Dessutom får man inte glömma att hålla avstånd från varandra, avslutar Fredrik.

Arkivbild: fullt på parkeringen vid Hjortsjön

Arkivbild: fullt på parkeringen vid Hjortsjön

Taggar

Dela


2 reaktioner på Räddningstjänsten ber om eftertanke

Härligt att ni delar era tankar och information!

Bra för oss och få ”en ögonöppnare” eftersom vi alla vill att ni skall kunna fortsätta rädda människoliv.
Då det kan vara våra barn, en mormor eller en själv. Så tack för ni delar på ett ödmjukt vis ❤️🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *