Nyheter

Räddningstjänsten övar räddning i vatten

Nyheter Under tre måndagar i sommar har kommunens räddningstjänst övat vid, och i, Fågelforsdammen

Fågelforsdammen

”Heltidsstationerna” som finns i Jönköping och Värnamo har fridykare men vid vår räddningstjänst har vi ytlivräddare. Vi har träffat Mats Carlsson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Skillingaryd, gällande sommarens övningar i Fågelforsdammen. 

– Vi har ytlivräddare vilket, enkelt förklarat, betyder att vi räddar på ytan. Vi har under sommaren drunkningstillbud i Fågelforsdammen. Övningen gör vi normalt varje år och vi övar tillsammans i kommunen. 

– Vill man dyka ned och plocka upp så får man göra det, men det ingår inte i våra arbetsuppgifter som rökdykning, den är obligatorisk. Övningen om ytlivräddning är ungefär samma upplägg över hela landet för att det ska bli likvärdigt, säger Mats Carlsson. 

Vid övningarna har larm inkommit till räddningstjänsten och scenariot är att två båtar har krockat i Fågelforsdammen. Några personer har hamnat i vattnet, oklart hur många. Enligt meddelandet till brandmännen så möter inringaren upp. 

– Det är en trygghet för oss, när vi åker på larm, att inringaren möter upp, menar Mats Carlsson som fortsätter: 

– Sjöarna i kommunen har en iläggningsplats och där lägger vi i vår båt som vi har med oss från stationen, berättar Mats som vid larmet häktar på båttrailern och de fyra deltidsbrandmännen tar sig till Fågelforsdammen, där två av stationens brandmän klär sig i våtdräkt innan avfärd till ”olycksplatsen”. 

– Vid ”riktigt” drunkningslarm dras en fridykarenhet från heltidsstation och de har exempelvis ekolod och drönare med sig som hjälpmedel, avrundar Mats som nu summerar sommarens ytlivräddarövning genomförd. 

Eftersom våra stationer i kommunen har jour var tredje vecka har övningen genomförts tre måndagar så att alla deltidsbrandmän har kunnat vara med.  

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *