Nyheter

Räknefel orsakade extra miljoner

Nyheter Innan byggandet ens har börjat behövs ytterligare 13,5 miljoner till nya vattenverket i Vaggeryd.

Blivande vattenverket skapade lång diskussion bland kommunens politiker under kommunstyrelsen sammanträde igår. Tekniska utskottet fanns på plats för att redogöra för kommande utgifterna. Och det blev inte vad någon hade kalkylerat med. Tvärtom kostar det många miljoner extra än vad som är budgeterat.

– 13,5 miljon extra kostar bygget. Vi har godkänt extra kostnaderna. Vi måste hitta vägar hur vi hanterar konsulter och deras förslag så att vi kan undvika dessa tillägg. Budgeten lades i juni och nu, två månader efteråt, så har bygget ökat med 30 procent. Vi har kalkylerat helt galet, menar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Konsulterna har inte lyckats att räkna rätt på vattenverket. Det blir inte bättre om vi gör en ny upphandling utan vi bedömer att det här är ett pris man får betala för att bygga nytt vattenverk. Blir dyrt i längden att spola vattenledningarna, nytt vattenverk måste vi bygga, säger Kenth Williamsson (S).

– Det här är besvärande att vi har kalkylerat så dåligt. Vi hade en lång diskussion igår om varför vi inte ens hamnade i närheten. Vi borde ha kunnat träffa lite mer exakt, budgetberedningen hade vi så sent som i juni månad. Vi får bita i det sura äpplet och beslutet vi tog i går om att godkänna ytterligare miljoner klubbades igenom enhälligt, säger Gert.

Nya vattenverket som ska ligga i norra delen av Vaggeryd kostar nu över 48 miljoner kronor istället för 35.

Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *