Nyheter

Redovisar stabilt ekonomiskt läge

Nyheter God budgetföljsamhet i nämnder och liten oro för vad Fenix 2 och Hjortsjöskolan kommer att kosta

Gert Jonsson och Kenth Williamsson. Arkivbild

Jörgen Hansson, ekonomichef, föredrar ärendet:

– Vi gör ett systematisk uppföljning och lägesbild. Sammantaget har vi ett stabilt ekonomiskt läge 2021. Vi har god budgetföljsamhet i nämnderna. Det finns alltid en osäkerhet i början på året. Det finns några saker gällande fastigheter, Hjortsjöskolans mellanstadium och Fenix 2, som är oklar just nu. Hittills har vi en låg investeringstakt. Den kommer att öka i höst där bland annat Sörgårdsskolan kommer igång. Avloppsreningsverket har en budget på 35 miljoner kronor. Exploateringsverksamheten har högtryck. Vi ser dock att sjukfrånvaron fortfarande är hög.

– Vi har ett resultatmål på 18 miljoner och vi just nu ser vi en prognos på 27 miljoner kronor. Det gäller att hålla sin budget och kontrollera sin verksamhet i nämnderna, den ser god ut när det gäller prognossäkerheten. Vi jämfört oss med länets andra 13 kommuner och där blev vi faktiskt bäst i de preliminära budgetföljsamheten. Tittar man på självfinansierade investeringar så ser det bra ut för året, men ser man tillsammans för 2019-2021 är det inte hundra procent, vi investerar mycket jämfört vad vi har i den egna kassan. Soliditetsmålet är hur mycket vi äger i vår balansräkningen, vi ska inte bli för hårt skuldsatta. Vi har ett golv på 30 procent och just nu ser det bra ut då vi ligger strax över. Vi har en stabilitet.

– Vi fortsätter att växa. 14 596 invånare har vi dag, det är en ökning jämfört med motsvarande tid förra året. Vi har amorterat 25 miljoner på de långsiktiga lånen. Exploateringsverksamheten har generat ett plus i kassan och vi har, som ni vet, affärer på Båramo, men även andra områden och det har medfört att vi har fått in mer pengar in i kassan så vi har kunnat amortera lite mer än tänkt.

– Underskottet tekniska redogjort har en stark koppling till mellanstadiet i Vaggeryd där man förberett marken för modulerna. Det här arbetet kommer att kosta 6 miljoner kronor innevarande år. Det här underskottet på minus kommer att finansieras i nästa ärende om fullmäktige beslutar så. I övrigt inga stora förändringar i nämnderna, avslutar Jörgen Hansson som är ekonomichef i kommunen.

Camilla Wallin Kupferberg redovisade kommunens måluppfyllelsen för hållbar utveckling.

– Den samlade bedömningen så ser man en god utveckling inom en rad saker, gällande befolkningen, etableringen, fiber och bredband, trångboddheten minskar, kultur- och fritidsutbudet har man börjat jobba med att utveckla tillsammans med GGVV och Jönköping samt att Hälsocenter kan bli verklighet.

– Utmaning är att vårt energibolag flaggar för fjärrvärmeproduktion, långtidsarbetslösheten är fortsatt hög och som jag nämnt tidigare så har tillsyn och myndighetsutövning under pandemin kommer man inte uppfylla allt som var tänkt, brott i nya perspektiv behöver vi analysera vad detta leder till.

– Det är inte så många bostäder som är byggda som målet var. Men det är ett stort antal bygglov, 114 stycken som är på gång, så vi tror att målet på 50 bostäder kommer att uppnås under året, avrundar Camilla som är kommunens verksamhetsutvecklare.

Kommunstyrelsens förslag till ledamöterna i kommunfullmäktige är att man godkänner budgetuppföljningen per april 2021.

Gert Jonsson (M);
– Det är en stark tertial som visas. Vi har, och lever i, en pandemin. Jag tycker att det varit god måluppfyllelse. En extra guldstjärna till barn- och utbildningsnämnden och förvaltningen. 14 621 var vi senast. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Kenth Williamsson (S);
– Det visar ett resultat på plus 20 miljoner och 27 miljoner i prognos vid årets slut. Resultatet är högt. Det ökade resultatet beror på ökade skatteintäkter och statsbidrag. Dessutom känns det bra att vi har fått mer bidrag än vad vi prognostiserat. Vi vet inte vart pandemin tar vägen, men det ser hoppfullt ut. Det framgår att alla råd inte kommer att vara uppstartade i år, även om reglementen är klara. Råden ska startas upp i början av mandatperioden. Det borde vara viktigt när vi har den pandemin som vi haft, reglementen borde ha varit klara tidigare. Långtidsarbetslösheten ökar och det här måste brytas. Vi har goda förutsättningar med många arbetstillfällen och etableringar och vi borde få den att minska. Varför sjunker den inte i vår kommun? När man ser på kultur- och fritid jobbar man på bra även när pandemin slagit till. Simhallen? Jag trodde att den här frågan skulle komma tidigare. Varför har socialnämnden ett nollresultat, samtidigt som man har 6 miljoner i överskott i slutet av april, vad är det som gör att det sjunker. Vsbo uppger tydligt att man inte bygger nytt på grund av brist på mark, varför är det brist? Mest bekymmersamma är de byggen som totalt blivit 60 miljoner kronor som kostat mer.

Marijo Corkovic (S);
– Barn- och utbildning är värd en guldmedalj. Det var roligt när femklövern kom med sin driftbudget 2021 när man använder statliga pengar, det har gett resultat direkt. De sista två åren Om hela femklövern har gjort offensiva budgetar tror jag inte att barn- och utbildning skulle fått ett underskott totalt för mandatperioden. Utbildning med god kvalitet köper jag inte. Man kan inte nå de målen när man har klasser som har mellan 33 och 37 elever, det köper jag inte, det målet är vi långt ifrån att uppnå. Jag vill lyfta upp skolan och utveckling med god kvalité. Vi har skrivit nationella prov och jag har pratat med föräldrar runtom i våra grundskolor. Jag har fått åsikten om att mellan 30 – 40 procent av våra elever har inte klarat det här provet. Jag hoppas att jag har fel. Om det är så är det bedrövligt. Salle, vi är ofta inte överens, men en fråga var vi överens om, det handlade om matematik. Missar man grunden i matematiken kommer man aldrig ikapp. Alla andra ämnen kan man hinna i kapp.

Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Vi har fått en del stadsbidrag, men när det gäller sjukfrånvaro har vi fått bidrag 2020 och vi får full täckning. Alla är medvetna om pandemin och vi arbetar med skyddsutrustningen och det kommer vi att jobba med under hela året. Vi har fler som får vård hemma och det gör att man måste ha mer tekniska hjälpmedel, fler behöver anpassningar och det är dyra anpassningar. Vi har därför ett försiktigt resultat och vi är övertygande om de pengar som vi hade plus i kommer att gå åt under året.

Jenny Larsen (KD);
– Jag tycker Kenth indikerade att det var tack vara statsbidrag. Vi kanske inte är så positiva i våra prognoser som vi var förra året. Det här är svårbedömt. Det finns andra områden som visar positiva signaler. Bidragen är avsatta för speciella saker och vi i femklövern har förstärkt pengen. Marijo, vi ska diskutera budgeten här ikväll och vi ska få resultaten från årskurserna framöver och det finns ingen information om detta i budgetdiskussionen.

Jörgen Johansson (C);
– När det gäller ansvarstagande för överskridet budget. Vi har varit ifrågasättande. Men jag undrar var oppositionsrådet varit då han inte väckt några frågor eller hakat på C:s frågeställningar när det gäller överskridandet av pengar. Det har inte väckts en enda fråga när det gäller investeringsmedel. Jag förstår inte att Kenth kan ha mage att hacka, jag tycker han ska ta på sig lite ansvar också.

Kenth Williamsson (S);
– Tack Ann-Katrin för ett bra försök att berätta om hur utgifter och intäkter kommer in. När det gäller Jörgen är det fascinerade att höra C:s oppostionstaktik trots att man är med och leder i kommunen. Ni leder kommunen och du Jörgen sitter i ledningsgruppen för femklövern och Ulf sitter som nummer två, grattis, det är ingen tvekan om att ni är majoriteten. Naturligtvis är Gert högsta hönset, men att skylla på oppositionen köper vi inte. Bra att ni är medvetna om att investeringarna har överskridits.

Kommunfullmäktiges ledamöter beslutade att gå enligt kommunstyrelsens förslag som var att godkänna budgetuppföljningen samt redovisning av verksamhetsmålen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *