Nyheter

Regeringen inför skärpta restriktioner på onsdag

Nyheter Max antal personer under allmänna sammankomster, arbeta hemifrån om det är möjligt, alkoholservering till klockan 23, vaccinationsbevis vid mässor om det är fler än 50 deltagare och privata sammankomster för endast 20 personer. Regeringen och Folhälsomyndigheten meddelar skärpta restriktioner under dagens pressträff. 

Magdalena Andersson, statsminister, informerar följande under regeringens pressträff under lunchtid i dag, måndag.  

– Vi befinner oss i en situation med rekordstor smittspridning. Läget försämras. Vi har genomfört åtgärder för att minska smittspridningen innan jul. Vi har under helgerna följt händelserna och utan tvekan har läget förvärrats. Sammantaget innebär det att belastningen på sjukvården är hög. Vi behöver få ner smittspridningen. Det mest värdefulla verktyget vi har är vaccinet. Du som inte vaccinerat dig, gör det så fort det är möjligt. Ta tredje dosen så fort som möjligt. Det är gratis och det bästa skyddet. Man minimerar dödlig sjukdom och respekterar medarbetare i vården. Läget kräver ytterligare åtgärder.

Från onsdagen den 12 januari gäller följande:

1. Kraftfullt understryka alla som kan arbete hemifrån ska göra detta. 

2. Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senaste klockan 23.00. Max antal i samma sällskap är åtta personer. 

3. Vuxna ska begränsa nära kontakter inomhus

4. Allmänna sammankomster och offentlig tillställningar, där införs maxtak på 50 personer om man inte har vaccinbevis. För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med vaccinbevis införs olika regler om avstånd. 

5. Fortsatt undervisning på plats, men för universitet och högskolor kan närundervisning bli aktuell. 

6. Deltagartak 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. På mässor inför vaccinationsbevis om antalet deltagare överstiger 50 personer. Maxantalet vid privata sammankomster sänks från 50 till 20.

– Avrådan från deltagande i cuper och läger. Jag betonar vikten av att använda munskydd när många reser tillsammans. 

– Jag vill understryka att ovan är tillfälliga och att vi kommer att bedöma behoven löpande. 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *