Nyheter

Rekordhögt elpris

Nyheter Sommarens torka gör sig påmind i elpriset

Helén Liljeroth  [1/3]

  [2/3]

  [3/3]

När vi vaknade imorse var det bistert ute med någonstans kring 15 minusgrader, flera hade det säkert kallare än så. När det blir kallt brukar också elpriserna att öka. För ett år sedan låg elpriset ut till kund på omkring 50 öre/kWh (kilowattimma).

Dagens aktuella snittpris hamnade på 60 öre/kWh, vilket blir omkring 75 öre/kWh (exkl. moms) för kunden efter påslag av till exempel elcertifikatskostnad. Av elpriset hamnar omkring 3 öre/kWh hos Vaggeryds energi/Vaggeryds elverk.

Elpriset har legat någorlunda stabilt de senaste åren för att öka dramatiskt under 2018. Snittpriset i december månad har legat på mellan 25 – 40 öre/kWh åren 2013 – 2017. I december 2018 var priset 63 öre/kWh, en ökning med knappt 70%.

Ökningen av elpriset drog igång i mars 2018 när vintern inte släppte sitt grepp och fortsatte att öka mycket beroende på den torra sommaren,

Elpriset prissätts timma för timma, dagen innan förbrukningen sker. Priset för morgondagen varierar mellan 52 – 73 öre/kWh, beroende på när man förbrukar sin el. Snittpriset på elbörsen Nordpool blir imorgon 31/1 cirka 60 öre/kWh.

För dig som har bundit ditt elpris är det, avseende elpriset, sofflocket som gäller. Du vet vad elen kostar per kWh under den tid du har bundit ditt avtal.

– Vi har sett en ökning under hösten och vintern av kunder som binder sina elavtal, säger Helén Liljeroth som arbetar med elhandel på Vaggeryds Energi/Vaggeryds Elverk.

– Priset på el har stigit dramatiskt sedan sommarens torka och en relativt liten nederbörd under hösten och vintern, menar Helén Liljeroth. Risken finns att det inte bara påverkar 2019 utan att det följer med in i 2020.

Enligt marknadsanalytiker kommer priserna att ligga på dagens nivåer en tid framöver. Det som skulle kunna påverka ett prisfall är stora nederbördsmängder de närmaste månaderna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *