Nyheter

Rekordlågt: 309 utan arbete

Nyheter Tommy Sjögren som är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen och besökte näringslivfrukosten vid Aditro i Skillingaryd under fredagsmorgonen. – Varseltalet är extremt lågt, säger han.

Det blåser friska vindar i kommunen summerar Tommy Sjögren som är företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen. Foto: Martina Ojala

Tommy Sjögren som utgår från Jönköping är rådgivare till företagen i kommunen. Han berättar: 

– Man kan väl säga att det är ”high time”. Vi har ett stort inflöde samtidigt som vi har ett ganska lågt inflöde av nytillkomna arbetslösa. Varselkravet, som företagen har när man varslar mer än fem personer, är extremt lågt och vi ser en bild av kommunen där efterfrågan är exceptionellt stor. Vi har lägre arbetslöshet nu än innan pandemin, börjar Tommy Sjögren från Arbetsförmedlingen berätta. 

Länets arbetslöshetssiffror är 5,6 procent och i norra delen av landet har siffrorna sjunkit till rekordlåga, både med tanke på den stora expanderingen gällande batterifabriker samtidigt som man har en stor avflyttning. 

– I Vaggeryds kommun hade vi 4,3 procents arbetslöshet i mars, om man jämför med 2021 var siffran 6,0 procent. Vi ser att utmed E4:an har vi betydligt bättre arbetsmarknad. Totalt motsvarar 4,3 procent 309 personer. När det gäller nya ansökningar till arbetsgivare har vi 327 nya anmälda lediga platser, fram till mars månad. 

– Gruppen som jag vurmar mest för och vi har en gynnsam utveckling, men vi har 48 stycken ungdomar som står utanför arbete. Vad är det som är orsaken till att dessa inte har fått in foten i verksamheten? Som ungdom hos oss är man upp till 25 år. Det är oerhört viktigt att komma på banan, få en inkomst och kunna flytta hemifrån. Som kommun tillsammans måste vi hitta lösningar för dessa ungdomar, menar Tommy Sjögren. 

Företagsrådgivaren från Arbetsförmedlingen summerar: 

– Det blåser friska vindar. Kraften som finns här tillsammans är genuin.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *