Nyheter

Rekordmånga uppdrag 2016 för räddningstjänsten

Nyheter 2016 var ett händelserikt och arbetssamt år för räddningstjänstens personal. Det speglar sig också i statistiken över utryckningarna.

Aldrig tidigare har räddningstjänstens personal gjort så många utryckningar.
Med två dygn kvar av det gamla året hade räddningstjänsten varit ute på uppdrag vid 291 tillfällen.
Som jämförelse kan vi berätta att antalet utryckningar under 2015 stannade vid 267, den tredje högsta siffran sedan tusenårsskiftet. På andra plats ligger 2010. Med rejält vinterväder i det årets båda ändar  ryckte räddningstjänsten då ut 282 gånger.
Så sent som 2014 stannade utryckningarna för räddningstjänsten till exempel på 213 gånger. För att få perspektiv på den siffran kan vi berättade att år 2000 larmades räddningstjänsten 110 gånger.
Sedan tusenårsskiftet är den samlade trenden alltså uppåtgående. Det handlar om att vi blir fler och fler, att det blir fler olyckor men också att räddningstjänstens uppdrag har breddats och nu också riktar in sig mot förebyggande åtgärder.
– Ökningen i år ligger inom kategorierna bränder och övriga uppdrag, som sjukvårdslarm. Däremot har trafiksidan minskat, säger brandingenjör David Högberg på räddningstjänsten i Vaggeryd.
Automatlarmen blir fler, vilket hänger samman med att de automatiska larmanläggningarna blir fler och fler. Men samtidigt är det årligen färre än ett larm per automatanläggning.
Den mest uppmärksammade branden under 2015 gällde pingstkyrkan i Hok – 2016 blev långt värre för räddningstjänsten.
Den stora branden var förstås JRAB-branden den 15 september, en händelse som satte räddningstjänstens organisation på svåra prov. Men den höll för påfrestningarna.
Därtill kan man lägga branden på bandfabriken i Skillingaryd den 16 januari, ladugårdsbranden i Grohult den 8 juni samt villabranden på Bondstorpsvägen den 21 augusti då en äldre man omkom. Lägg därtill olyckan på E4 vid Klevshult den 1 december då två bilister omkom.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *