Nyheter

Rekordresultat för kommunen

Nyheter Så smått börjar årsredovisningen från 2022 landa hos politikerna. Det visar, i nuläget, ett plus på 106 miljoner kronor

Rekordresultat 2022 i kommunen

Gert Jonsson (M) berättar:
– Ekonomin 2022 är rätt så exceptionellt. Vi kommer nog att landa på ett plus med 106 miljoner kronor. Vi har sålt mycket mark. Verksamheterna går bra trots att vi fick en boost av pandemin under våren. Vi hade haft ett ännu starkare resultat om vi inte lagt undan pengar till pensionerna, lyft undan pengar till slutförvaring gamla soptippen i Vaggeryd och inbetalningen av 25 miljoner kronor till järnvägsprojektet Y:et. Vi har ett riktigt starkt resultat med andra ord. Vi sätter upp ekonomiska mål under mandatperioden och det klarade vi. Det känns bra att ekonomimålen är 100 procent självfinansierade investeringar på skattesidan. Det sker mycket på exploateringssidan och på vatten- och avloppsidan. 

Är det bara positiva händelser i årsredovisningen?

– Nej, vi ser att vi har några hack i grundskolan, då det gäller niornas betyg bland annat och brukarundersökningen på äldreboende som handlar om miljö, berättar Gert Jonsson (M). 

Thomas Axelsson (KD);
– Det är jättebra siffror. Man har varit dålig på att budgetera och man har missbedömt ökningen på skatteintäkterna, men nu var det ”åt rätt håll”. Budgeten sa 30 miljoner plus och det blev långt över det. Att man är 100 procent självförsörjande går ju inte annat än att säga att det är bra.

Gert Jonsson (M);
– Vi har extremt tunga investeringar framför oss. Kostnadsläget är förändrat. Energibolaget klarar sin investering och bostadsbolaget vill börja bygga men där är en kostnadsutveckling kopplat till stegrande inflation. 

Kenth Williamsson (S);
– Man har missbedömt skatteintäkt och vi har haft stor försäljning på Stigamo. Vi kommer att ha stor nytta över resultatet då vi har tunga investeringar framöver. 

De finansiella fyra målen som är viktiga i styrningen av kommunen är: 

Mål 1; Redovisar ett resultat på plus 105,9 miljoner kronor (63,8 miljoner kronor föregående år), vilket innebär att kommunfullmäktiges mål om att resultatet minst ska uppgå till 28 miljoner kronor (som är treprocent av skatter och generella stadsbidrag) är uppfyllt.

Mål 2; Skattefinansierade verksamheten ska finansieras med egna medel under mandatperioden har uppnåtts. För hela mandatperioden har 436,7 miljoner kronor genererats i egna medel och 437 miljoner kronor upparbetats inom den skattefinansierade investeringsverksamheten. 

Mål 3; Att soliditeten inklusive pensionsåtagande inte får understiga 30 procent inklusive pensionsförpliktelser har uppnåtts. 

Mål 4; Ekonomiska kontrollen och styrningen ska utvecklas vilket innebär att budget i balans och dels att prognossäkerheten ska förbättras och som mest avvika med en procent mot senaste prognos. Nämndernas samlade resultat blev plus 1,2 miljoner kronor bättre än budget. 

Den sammanställda redovisningen innefattar förutom kommunen, även kommunala bolag såsom energibolag, bostadsbolag och SÅM där analysen visar en god ekonomisk hushållning. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Rekordresultat för kommunen

Då kanske det kan bli ny asfalt utmed hela Jönköpingsvägen i Vaggeryd.
Det är stora hål i vägen.
Jag har påtalat detta till tekniska kontoret.
Det vore även mycket lämpligt att röja bort döda träd utmed Södra Parkvägen i Vaggeryd och utmed Nya Åkersvägen i Skillingaryd.
Det fattas bara att det händer en bilolycka med nedfallna träd.
Det är hög tid att vi skattebetalare ser resultat av vad vi betalar i skatt till kommun.

Snöröjningen i vintras var ju under all kritik så nu hoppas jag att vi kan se bättre resultat av alla dessa pengar som kommunen tjänat.

Blir det asfalt på cykelvägen till Linneryd Tofteryd?

Fråga till tekniske chefen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *