Nyheter

Rekryteringen av ny chef påbörjad – kommunen hemlighåller

Nyheter Förvaltningschefen för kultur- och fritid, Göran Svensson, lämnar sin post vid årsskiftet.

Arkivfoto från vårens kulturhelg på Fenix

Nu har ett flertal, kanske en nybliven förvaltningschef, redan besökt Skillingehus och sina nya arbetskamrater för en första intervju.

– Vi har fått in totalt 28 sökande till tjänsten, från både externt och internt håll. Sex personer har vi nu träffat, fyra män och två kvinnor. Känner att det är ett bra underlag vi har fått, berättar Annika Hedvall kommundirektör.

– Vi tittar på ledaregenskaper, personliga egenskaper och det är viktigt att den nyanställde förvaltningschefen har förmåga att kunna leda andra. Vi tittar också på verksamhetskunskap. Absolut meriterande om man har kunskap om politisk styrd organisation. Vi söker en person med stort intresse för samhällsfrågor, aktiv fritid och kultur, samhällsengagemang och kulturuppdrag, avslutar Annika Hedvall.

Det är kommundirektörens första anställningsintervjuer som nu har gjorts inför den första förvaltningschefen som ska anställas på Annikas två år som kommundirektör. Ambitionen att anställningen ska vara klar innan 1 oktober. Den nya förvaltningschefen ska börja efter årsskiftet.

• Vill inte berätta vilka som sökt
Vi på Skillingaryd.Nu har bett att få information om vilka som har sökt tjänsten. Svaret är att ansökningarna har gjorts till det konsultföretag som kommunen har anlitat och att det därmed inte är offentlig handling. Det är, enligt Skillingaryd.Nu, att runda offentlighetsprincipen.

Det vore ytterst märkligt om kommunen inte har vetskap om vilka som har ansökt om tjänsten och låtit konsultföretaget vara ensamma om att välja ut vilka som ska intervjuas. Det kan, möjligen, vara acceptabelt att man inte lämnar ut namn på sökande som tydligt bett om konfidentiell behandling, men tveksamt. Eftersom det är ett allt mera utbrett arbetssätt att nyttja rekryteringsfirmor för anställning av kommunala chefer finns det ett behov av att pröva förfaringssättet att gå runt offentlighetsprincipen hos Justitieombudsmannen.

Vad är nästa kommunala kompetensområde man kör via externa bolag för att förhindra insyn?

Fotnot; Det är kommunstyrelsen som beslutar om vem som blir nya chefen på kultur- och fritidsförvaltningen.

Taggar

Dela


13 reaktioner på Rekryteringen av ny chef påbörjad – kommunen hemlighåller

Peter o Lars – tidigare politiker o politiker som håller varann om ryggen, som alla politikern val göra. Hemlighåll ni allt, tips till Skillingaryd Nu syna politikerna o deras högra arvoden o hur fler o fler tjänstemän anställs i Skillingehus. Vore kul att vet hur många som jobba där mot för tio år sen

Lelle, du har såklart rätt. Vi sossar och moderater är ju kända för att hålla varann om ryggen så fort vi får chansen. Och vi ser gärna att det överanställs bortom alla rimliga gränser i Skillingehus, för det ger mindre reformutrymme för sossarna och obefintliga möjligheter för moderaterna att sänka skatten.

Förresten så är alla som fyllt 18 år valbara till politiken.

Hur tänker ni? Det viktigaste är att människan ska vara bosatt i kommunen? Så hellre en inkompetent stackare, bosatt i kommunen än någon som har rätt kompetens. Låter lovande. Vilket annat företag inom näringslivet rekryterar på det sättet? Det är väl fullständigt ovidkommande var medarbetarna bor. Vad de gör och tillför, ja det har däremot betydelse.

0ch varför i herrans namn anlita ett konsultföretag? Vad kostar inte det? Det finns annat i kommunen o lägga pengar på.

Bra artikel. Dock framgår det inte vart man skickar in sin ansökan.
Är själv lite sugen faktiskt, verkar lukrativt.
Har ju en del erfarenhet från Skillingehus, men efter ”fadäsen” som skedde i augusti 2016 så har jag en del tid över! Ring mig Annika!
/Brallansson

Reder man inte ut hur man söker offentliga jobb är man nog inte lämpad för jobbet heller. Finns andra arbetsplatser där det kanske inte behövs den kunskapen?

Hur tänker Skillingaryd.nu att man ska få tag i bra kandidater, kanske med liknande jobb och karriär i en annan kommun eller på något lokalt företag, att söka om deras namn omedelbart publiceras i media?

När den dagen kommer att det är dags att välja, informeras både politiker och fackligt förtroendevalda.

Till skillnad från er andra så skriver jag utan att använda alias.

Bra Peter! Alla vill inte skylta med namn etc för de har troligtvis ett jobb nu och vill ha ansökan om nytt jobb i fred. Vi kan inte ställa krav på att alla ska vara boendes i kommunen för vi är för små helt enkelt, men vi kanske blir så attraktiva så de flyttar hit? Ser inget fel i de senaste rekryteringarna till kommunen, att alla inte är älskad av alla är ju inget ovanligt.

Ja första kravet är väl att en kultur- och fritidschef ska vara bosatt i kommunen. På rak arm kommer jag bara på Torbjörn Åkerblad och Göran av de högsta cheferna som är bosatta i kommunen

Men Göran Svensson bosatte ju sig här, all heder åt honom. Det måste vara en dröm att var chef eller tjänsteman i den här kommunen där man får styra över politikerna. Synd att jag valde fel bransch

typiskt kommunen. Blir väl som vanligt en utifrån utan lokal förankring i föreningsliv o samhället i övrigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *