Nyheter

Restaurangerna förlorade över en femtedel av sin försäljning

Nyheter Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under 2020. Även i Vaggeryd har restaurangförsäljningen minskat, visar statistik från SCB.

Coronapandemin har inneburit ett tufft år för restaurangbranschen. I Vaggeryd uppgick restaurangernas totala försäljning förra året till ungefär 56,3 miljoner kronor. Det är en minskning med 14,7 miljoner kronor jämfört med 2019.

– I Vaggeryd har restaurangförsäljningen gått ner med 21 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Restaurangerna i Vaggeryd följer därmed trenden i riket. I hela landet minskade restaurangernas försäljning ungefär lika mycket under pandemiåret.

Statistiken bygger på uppgifter från SCB:s regionala omsättningsstatistik. I den ingår inte hotellens restaurang- och alkoholförsäljning.

– I hela Jönköpings län har restaurangers försäljning minskat med minst en procent i samtliga av länets 13 kommuner jämfört med 2019. Allra störst var minskningen för restauranger i Värnamo kommun, −33 procent, säger Daniel Lennartsson.

Minskning i hela landet

I hela landet uppgick restaurangers försäljning till 104,1 miljarder kronor, en minskning med 20 procent jämfört med 2019. Nedgången kommer efter att försäljningen ökat i flera år.

I några kommuner tappade restauranger halva sin försäljning. Kommunerna som drabbats hårdast i landet är Sigtuna (−51 procent), Strömstad (−51 procent) och Arjeplog (−50 procent).

Taggar
SCB

Dela


1 reaktion på Restaurangerna förlorade över en femtedel av sin försäljning

Detta ska väl staten stå för som stängt ner landet och kommunerna för sina middagsgäster på sina boenderestauranger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *