Nyheter

Riksdagens talman besökte kommunen

Nyheter Sveriges näst mäktigaste person, riksdagens talman Urban Ahlin, besökte Vaggeryds kommun under måndagen

Sveriges Riksdags Talman Urban Ahlin, här tillsammans med Kent Williamsson, Gert Jonsson och Per-Erik Lorentzon.  [1/10]

Yrkeslärare på Barn och Fritid Mattias Lindqvist-Toftgård och kanslichef och biträdande kommundirektör Torbjörn Åkerblad.  [2/10]

Urban Ahlin höll föreläsning i multihallen för eleverna på Fenix.  [3/10]

Raymond Pettersson ställde frågor till Urban Ahlin.  [4/10]

Riksdagens Talman Urban Ahlin.  [5/10]

Fenixelever fyllde på i Multiarenan.  [6/10]

Fenixelever.  [7/10]

Lydia Liljeqvist och Johan Mattsson-Mårn.  [8/10]

Det var många som kom och lyssnade på Urban Ahlin.  [9/10]

Intresserade åhörare.  [10/10]

Talmannen Urban Ahlin var idag på besök på Fenix Kunskapscentrum med rundvandring på skolan och samtal med politiker om utbildning och kompetensförsörjning innan föreläsning för elever och personal.

Besöket har kommit till som en särskild inbjudan från barn- och utbildningsförvaltningen för att ge en bild kring kompetensförsörjningsfrågor och näringslivet i vår kommun.

Ahlin började föreläsningen med en presentation om sin roll som Sveriges riksdags talman som är politisk neutral, medverkar inte i politiska debatter och röstar ej vid riksdagsval. Det är Sveriges näst mäktigaste person, tvåa i rang. Det är bara Kungen som står över talmannen, därefter kommer stadsministern.

Raymond Pettersson, som är lärare i geografi på Fenix, hade sammanställt frågor som eleverna hade satt ihop. Ahlin fick bland annat svara på hur det känns att alltid ha livvakter omkring sig, vilket han för det mesta tyckte var fördelar med. Kanske inte så kul i privata sammanhang, då det inkräktar på familjelivet.

Eleverna undrade också hur stor lönen är för en talman och om man faktiskt kan ställa en sådan fråga.
– Det är okej, ni får fråga mig om vad ni vill, menade Ahlin. Det är fastslagen i lag, den enda i Sverige, att den skall vara lika stor som Stadsministerns lön, vilket innebär 164 000 kronor per månad.

Vidare hur han ställer sig till orden ”populism” och ”politisk korrekt”.
– Det är ett annat politiskt klimat idag. Allt går snabbare, en politiker får inte lika mycket tid i debatter, menade Ahlin. Förr kunde till exempel en stadsminister få en timme på bästa sändningstid, och då hade vi bara en kanal …

Han pratade också om hur tufft det kan vara som rikspolitiker. Han kom in vid 29 års ålder från att tidigare ha varit lärare i matematik och fysik. Idag hade han kanske väntat några år med den politiska karriären.

Urban Ahlin avslutar besöket i kommunen på ett par företag, däribland Swedese i Vaggeryd och Kinnarps i Skillingaryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *