Nyheter

Riksdagsledamoten besökte Vaggeryd

Nyheter Under tisdagen var Kristdemokraternas riksdagsledamot Acko Ankarberg Johansson i kommunen för att få en inblick i hur äldreomsorgen fungerar och ska fungera i framtiden i kommunen. – Det är viktigt att äldre kan få den trygghet de behöver, berättar hon för Skillingaryd.nu.

Jan-Eric Wictor, Acko Ankarberg och Thomas Axelsson. Foto: Henrik Skoglund

Dagen inleddes med en pressträff utanför ett konditori i Vaggeryd innan trion Acko Ankarberg, Thomas Axelsson och Jan-Eric Victor begav sig till Furugården för att där träffa kommunens äldreomsorgschef Liv Svensson.

Vill se fler alternativ

En hjärtefråga för partiet är en fungerande äldreomsorg och man vill kunna erbjuda fler alternativ till boenden för äldre än vad som finns i dag. En fråga är biståndsbedömt trygghetsboende. Enkelt förklarat en boendeform som ligger mellan äldreboende och ”vanligt” trygghetsboende.
– Där har man nu tagit ett beslut i kommunen att man vill satsa och göra två avdelningar på Furugården. De håller som bäst på att renovera där nu, berättar Thomas Axelsson.
– Vi tycker att det är bra att Furugården är på gång att göra detta.

Acko Ankarberg Johansson är ordförande i riksdagens socialutskott.
– Vår poäng är att ofta är man för sjuk innan man väl får komma till ett anpassat boende. Jag tror att vi behöver fler former där fler kan flytta in och få ett anpassat boende. Inte minst i Vaggeryd är det viktigt att man kan få en fungerande flyttkedja, så det inte stoppar upp för den som vill flytta in i ett mer anpassat boende.
– Det är viktigt både för kommunens utveckling, att man kan få bostäder, sen också att äldre kan få den trygghet de behöver.
– Vår ingång är ju att om man som äldre känner att man inte klarar sig själv hemma utan behöver flytta till ett anpassat boende, då ska vår ingång vara att vi ska lösa det. Så man inte överprövar äldre personers åsikter. Har man levt ett helt liv och fattat beslut om massa saker och helt plötsligt så överprövar vi vad de tror är bättre själva.

Trångbodda

Thomas Axelsson berättar att Vaggeryd är en tillväxtkommun, något som gör att man blir trångbodda. Det har funnit planer på att bygga ut Furugården på höjden, men det har nu konstaterats att det inte fungerar rent byggnadstekniskt.
– Det tittas på att bygga ett till äldreboende vid Yggen, berättar Thomas Axelsson.

Acko Ankarberg Johansson:
– Inför varje val lyfter varje parti fram det man tycker är viktigt och äldreomsorg är verkligen en priofråga för oss, så när man förhandlar och bestämmer vad man ska göra inför kommande mandatperiod så kommer detta vara tunga frågor. Att det finns boenden som räcker till och att det är flera varianter.

Jan-Eric Wictor, Acko Ankarberg och Thomas Axelsson passade på att ta en fika innan besöket på Furugården. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *